Home

Achtergrond 220 x bekeken 5 reacties

Britse melkprijzenslag nieuwe fase in

Na de grootste Britse supermarkt Tesco heeft nu ook concurrent Asda de prijs voor de goedkoopste melk verlaagd.

Asda verkoopt nu Fresh 'n' Lo-melk voor nog geen euro per twee liter, bijna 35 cent minder dan de nieuwe prijs bij Tesco. Verwacht wordt dat ook de andere Britse supermarkten binnen enkele dagen de melkprijzen gaan verlagen.

De winkelbedrijven zeggen dat ze de lagere marge voor eigen rekening nemen, zodat de melkvergoeding voor de boeren niet omlaag hoeft. De zuivelindustrie vreest echter voor een domino-effect als duurdere soorten door de prijzenslag marktaandeel gaan verliezen.

"Onze belangrijkste zorg is dat melk minder waard wordt, terwijl we door de gestegen kosten voor melkveehouders juist meer geld van de winkeliers willen zien", stelt hoofd zuivelzaken Hayley Campbell-Gibbons van de National Farmers Union.

De prijzenslag komt op een moment dat de Britse melkproductie nog steeds onder druk staat. Uit de laatste cijfers van het Rural Payment Agency blijkt dat de melkplas in juli wel iets hoger lag dan vorig jaar. Over het lopende melkjaar gezien blijft de Britse melkproductie echter nog steeds aanzienlijk onder het niveau van 2007.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkboer

  Is weer het oude liedje met dezelfde discussie.
  Is heel simpel, de verkoper bepaalt de prijs. Dit geldt voor de supermarkt, de melkfabriek maar ook de melkveehouder. Dus óf niet meer leveren tegen een te lage prijs óf stoppen met klagen.
  Ik ben hier ook niet blij mee, maar als er iets moet veranderen dan zal het van onderaf moeten komen of het houdt gewoon op. En als boeren zich niet kunnen samenpakken dan is het peentjes zweten en armoede lijden, punt uit.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  De Europese mededingingsautoriteit is er als de kippen bij als de melkprijs wat te hoog dreigt te worden. Maar als melkproducenten tot op het bot toe worden uitgeknepen is het oorverdovend stil in Brussel.

 • no-profile-image

  toonmechy@tiscali.nl

  Inderdaad melkboer, de verkoper betaalt de prijs zolang er meer dan genoeg aanbod is. Dit kan alleen doorbroken worden als er eens meer vraaggestuurd geproduceerd wordt (ook een rol voor de cooperatie en niet alleen op omzet richten omdat dat zo leuk staat). Maar het probleem is dat er nog steeds veehouders blind meer willen produceren om zogenaamd de kosten te drukken en daardoor nog meer moeten produceren omdat de prijs door het overaanbod onder druk staat. Een spiraal die kennelijk moeilijk te doorbreken is. En als we het uiteindelijk van kostprijs moeten winnen zullen we het afleggen tegen bijv nieuw-zeeland en amerika, omdat met name in nederland genoeg veehouders te vinden zijn die graag voor nop heeeeeeeel veeeeeeeel werk willen hebben en daardoor de prijzen opdrijven.

 • no-profile-image

  DJ

  De enig passende prijs voor melk voor dit soort super(maffia)markten is geen prijs; niet meer leveren, totdat ze een redelijke melkprijs gaan betalen. Het doodknijpen van je leverantiers zou ook aangepakt moeten worden door mededingingsautoriteiten.

 • no-profile-image

  Veehouder

  Steun vanuit Brussel heb ik de laatste jaren toch weinig van gemerkt, dit moet naar mijn mening van onze zuivelfabrieken komen dat ze hun producten beter vermarkten, en geen quotum verhogingen voordat de markt deze op kan nemen anders gaat dit weer ten koste van de melkprijs.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.