Home

Achtergrond 163 x bekeken 2 reacties

Bos begrijpt zorgen over koopkracht

Minister Wouter Bos van Financiën heeft begrip voor de zorgen bij de burgers over de dalende koopkracht.

Volgens uitgelekte cijfers van het Centraal Planbureau dreigt de koopkracht volgend jaar voor iedereen tegen te vallen vergeleken bij eerdere ramingen. De laagstbetaalden lijden zonder nadere maatregelen zelfs flink koopkrachtverlies.

Bos wees er vandaag na afloop van begrotingsberaad in het kabinet op dat volgens het regeerakkoord "de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen''. De PvdA-minister wilde echter niet toezeggen dat de koopkracht volgend jaar voor iedereen behouden blijft.

Bos wees erop dat de problemen voor een groot deel worden veroorzaakt door mondiale ontwikkelingen, zoals de hogere olie- en voedselprijzen. "Er zijn zaken waar we weinig aan kunnen doen, maar ook zaken waar we wel iets aan kunnen doen'', zei hij.
Bos lichtte dat laatste niet toe, maar eerder maakte hij duidelijk dat hij de voor volgend jaar voorgenomen verhoging van de btw van 19 naar 20 procent wil uitstellen. De CDA-ministers voelen daar echter niets voor, omdat er dan geen geld is om volgend jaar de WW-premie voor werknemers te schrappen.

CDA-ministers als Maria van der Hoeven (Economische Zaken) en Piet Hein Donner (Sociale Zaken) hechten aan het WW-plan omdat dat goed is voor de werkgelegenheid. Donner benadrukte dat de internationale concurrentiepositie van Nederland in het oog moet worden gehouden en dat er nog een hoop onvervulbare vacatures zijn.

Bos wilde niets kwijt over een tegenvaller van 500 miljoen euro, waarmee het kabinet zich geconfronteerd ziet. Hiervan is 300 miljoen het gevolg van hogere uitgaven voor de kinderopvang. "Wat we gaan doen, hoort u op Prinsjesdag'', zei Bos. Het kabinet presenteert dan zijn begroting voor 2009.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    bintje koper

    Geen wonder dat hij dat begrijpt. Eeen groot gedeelte van de inflatie is aan de regering zelf te wijten. Opvreters!

  • no-profile-image

    gert

    hoe is het met zijn eigen koopkracht?,30% erbij dat schiet tenminste op

Of registreer je om te kunnen reageren.