Home

Achtergrond 170 x bekeken

Blauwtong kost Fransen kwart van export kalveren

De Franse export van kalveren ligt door de blauwtong-epidemie een kwart lager dan in 2005/2006, het laatste seizoen zonder blauwtong.

Vooral de uitvoer naar Italië, verreweg de grootste afnemer van Franse kalveren, is nagenoeg ingestort.

Italie heeft begin dit jaar een invoerverbod voor kalveren uit gebieden met blauwtong afgekondigd. Het land accepteert alleen dieren die gevaccineerd zijn. Frankrijk is al weken volop aan het vaccineren en hoopt dat de Italianen binnen afzienbare tijd weer kalveren zullen accepteren.

Mede door die problemen bij de grootste afnemer zijn de kalverprijzen sinds de eerste uitbraken fors gedaald. De agrarische infodienst Agreste berekent dat het prijsniveau 20 procent lager ligt dan in 2005/2006.

Of registreer je om te kunnen reageren.