Home

Achtergrond 352 x bekeken

Bezoek aan een oud-werknemer

Elk jaar, met Memorial Day bezoek ik mijn oud-werknemer en oorlogsveteraan Leo. Hij is nu 84, en het gaat niet goed met hem. Hij zit nu erg in over zijn baby, de 27 pk Satoh-trekker.

Zo'n 20 jaar geleden zocht ik iemand voor de zaai en oogsttijd, toendertijd betrof dat vooral mais. Via via hoorde ik over een geschikt persoon en die belde ik. Hij zei: “I’m an old man you know’”. Toen zei ik: kom dan toch maar. Nu zeg ik: zulke ‘old men’ mogen ze me altijd sturen!

Leo St. Jean is een oorlogsveteraan, die op D-Day (6 juni 1944) landde in Normandië en dwars door Frankrijk en België trok. Daar kreeg hij met z'n vrachtwagen een voltreffer. De halve cabine was weg, maar hij kwam er met een beetje schrik af.
Hij was in Apeldoorn op 17 april 1945, de dag dat die stad bevrijd en mijn eerste vrouw daar geboren werd. Hij heeft ook meegelopen met de 50 jarige herdenkingsmars van die bevrijding, daar hebben zijn vrouw en ik voor gezorgd.
Na ‘Apeldoorn’ vocht hij bij Emmerich en Kalkar (D.), plaatsen waar ik familie heb en veel geweest ben.
In augustus '44 werd mijn vader opgepakt wegens spionage voor de gealieerden en ter dood veroordeeld. Hij is vrijgelaten op Dolle Dinsdag (in september ’44). Door de snelle opmars van de geallieerden raakten de moffen toen in paniek. In september ‘44 ben ik onstaan. Dus u begrijpt dat dit alles voor mij een heel speciale betekenis heeft.

Na de oorlog was Leo voorman akkerbouw op de Landbouwhogeschool in Montreal. Hij heeft een jaar of 7 bij ons gewerkt, met veel plezier van beide zijden. Met Memorial Day (elk jaar op 1 juli) breng ik hem meestal een fles drank.

Vorige week belde hij en ben ik bij hem geweest. Wat deed dat zeer. Leo is nu 84 jaar en het verschil met vorig jaar is erg groot. Hij heeft nu de grootste moeite met praten. In z'n grote groentetuin is geen rij meer recht, de aardappels en uien staan bijna door elkaar.

Hij zat erg in over z’n 27 pk Satoh- trekker. Hij heeft ook een 50 pk Kubota-trekker, een mooi ding dat ‘t goed doet. Maar nee, de minstens 25 jaar oude Satoh is zijn baby. Dit keer heeft de versnellingsbak kuren, of ik daar raad op weet? Onderdelen zijn er haast niet meer van dus ga ik het internet maar weer afspeuren. We zullen die baby maar weer 'n keer repareren

U merkt het, oud werknemers liggen me na aan het hart, en deze wel speciaal!

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.