Home

Achtergrond 752 x bekeken

Akkerbouwers oogsten pootgoedstammen

De familie Lindenbergh uit Wehe-Den Hoorn gaat op de knieën voor kwaliteitspoters.

Om te zorgen voor de beste kwaliteit oogsten (vlnr) Piete-Jelte, Johannes, Sybolt en Marthe Lindenbergh in Wehe-Den Hoorn de eerste, tweede en derde jaars stammen met de hand. Het zijn kleine veldjes, zegt vader Johannes. ”De grote percelen oogsten we met de machine, maar ook daar laten we de aardappelen goed afharden omwille van de kwaliteit.” Foto Jan Bouwman

De roodbonte Dora 196 straalde gisteren op de regionale veekeuring in Wierden. Ze werd uitgeroepen tot een van de kampioenen op de fokveedag. De koe is eigendom van de broers Herbert en Freek Jan Eggerink, die een melkveebedrijf hebben in Wierden. Herbert leidde haar voor aan de keuringscommissie. Dora werd kampioen in de middenklasse bij de roodbonte koeien. Het was voor haar niet de eerste keer dat ze won. De vijfjarige koe is twee keer eerder tot kampioen uitgeroepen in Wierden, vertelt een trotse Herbert Eggerink.”Ze was dit jaar bovendien aanwezig op de Nationale Rundvee Manifestatie,” vertelt hij. Overigens is Dora niet alleen een koe met een winnend uiterlijk. Ze is ook een heel goede melkkoe, vertelt de veehouder. Foto Ruben Meijerink

Een akkerbouwer leegt zijn kieper in een schip dat is aangemeerd bij de tussenopslagplaats van coöperatie Agrifirm in het Groningse Roodehaan. Veel akkerbouwers in Groningen hebben donderdag gebruikgemaakt van het mooie weer om tarwe te oogsten. Omdat voor vrijdag weer regen werd voorspeld, was het een drukte van belang op het land. In Roodehaan liggen twee schepen in het Reitdiep te wachten om geladen te worden. Foto Jan Bouwman

”Hommels zorgen uiteindelijk voor dikkere peren”, weet fruitdeskundige Pieter Aalbers. Voor een goed effect adviseert hommelleverancier Koppert twee tot drie hommelkasten per hectare te plaatsen. Daarmee is een bedrag van tussen de 200 en 300 euro per hectare gemoeid. Overigens biedt niet alleen het inzetten van hommels voor een betere vruchtzetting perspectief. Dat geldt ook voor het gebruik van GPS in de fruitteelt, zo bleek vrijdag tijdens de Perendag 2008 op het bedrijf van Vogelaar Fruitcultures in Krabbendijke.Foto Clement Mol

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.