Home

Achtergrond 190 x bekeken 2 reacties

AID geen opvoedkundige

Ongevallen op boerderijen komen niet vaker voor dan in en rond gewone woonhuizen. Ongevallen met kinderen op de boerderij blijken echter wel ernstiger van aard.

Dat blijkt uit onderzoek van de Stichting Consument en Veiligheid.
De arbeidsinspectie heeft de Algemene Inspectie Dienst (AID) gevraagd bij bestaande bedrijfscontroles ook te kijken naar eventuele minderjarigen die meewerken op het bedrijf. Vanaf zestien jaar mogen kinderen met bewegende delen werken, jongere kinderen mogen dat niet.
De vraag is of deze controle van de AID effect heeft. De arbeidsinspectie geeft zelf al aan dat het opleggen van boetes niet de weg is om een meer veilige situatie op de boerderij te creëren. Jongeren helpen nu eenmaal graag mee en vaak kunnen de ouders de hulp ook goed gebruiken. Vroeger reden ze zelf ook op jonge leeftijd al op de trekker, dus wat dat betreft is er niets veranderd. Dat het materieel in de tussentijd veel groter is geworden wordt vaak buiten beschouwing gelaten. ”Hij kan harder, maar de remmen zijn ook beter”, wordt wel eens gezegd. ”Als ze niet helpen op de boerderij gaan ze met brommers crossen en dat is ook gevaarlijk”, reageert een lezer op internet.
Hij heeft gelijk. Desondanks is voorzichtigheid van alle tijden en daar moet iedereen op blijven hameren. Ouders moeten daar op wijzen en niet de AID.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  PLASJE

  ...had de AID het nog niet druk genoeg
  dan?...
  ...als onze minderjarigen daar nu al mee
  geconfronteerd worden, wordt er geen
  minderjarige meer boer....
  ...misschien AID-er na hun opleiding?

  ...of medewerk(st)er bij LNV, VWA,
  HPA, etcetera?????

 • no-profile-image

  Bianca Voorend

  Wij hebben zelf jonge kinderen en het is mij op gevallen.dat het moeilijk is om uit te leggen dat iets gevaarlijk is.
  De boekjes over een boerderij met dieren die ik aan ze voorlees, zijn altijd met vrolijk dieren en zonder gevaren.
  Daarom ben ik een kinderboek gaan schrijven voor kinderen rond de 6 jaar over gevaar op de boerderij .het is een vrolijk boek maar met een wijze les per verhaal .rond sinterklaas komt die uit .en ik hoop dat ik het ongelukken getal wat naar beneden kan krijgen hier mee. groeten Bianca Voorend

Of registreer je om te kunnen reageren.