Home

Achtergrond 310 x bekeken 2 reacties

ABN Amro: aardappelsector uitgegroeid

De Nederlandse aardappelsector heeft de grenzen van de groei bereikt. Dat schrijft ABN Amro in een analyse van de Nederlandse aardappelsector, die wordt gepresenteerd op de Aardappeldemodag in Westmaas.

De pootgoedteelt zal extensiveren als gevolg van de toegenomen ziektedruk en strengere EU-regels. En de aardappelverwerkende sector heeft te maken met het feit dat de consumptie van aardappelproducten in het buitenland groeit en niet in Nederland.

Het areaal pootaardappelen is sinds 2004 met 10 procent gedaald naar 35.595 hectare dit jaar. ABN Amro verwacht dat de dalende tendens doorzet. ”Het wordt steeds moeilijker geschikte grond voor pootaardappelen te vinden in Nederland als gevolg van de toegenomen ziektedruk. Bovendien gelden vanaf 2010 strengere EU-regels voor besmettingen met aaltjes, waardoor pootgoedtelers zullen kiezen voor een extensiever bouwplan. Het lijkt erop dat de grenzen van de groei zijn bereikt in de pootgoedsector.”

ABN Amro ziet als positieve ontwikkeling dat de aardappelconsumptie wereldwijd stijgt. ”Daar is meer uitgangsmateriaal voor nodig en de vraag naar pootgoed zal daardoor mogelijk groeien. Nederland kan hiervan profiteren.”

Wat betreft de aardappelverwerkende industrie constateert de bank dat de groei stagneert. ”De grote bedrijven breiden vooral uit in gebieden met voldoende aanbod van aardappelen en dichtbij belangrijke consumentengebieden.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  PLASJE

  ...laat ABN Amro zich vooralsnog maar bij
  haar eigen 'overdrachtsperikelen'houden
  ...of is men nu van plan om ons Nederlandse 'aardappelhuis' ook te ver-
  kwanselen aan buitenlandse bieders?
  ...Plasje doet niet mee....die gaat zelf
  wel grensoverschrijdend....

 • no-profile-image

  bert

  De groei is al jaren bij de ABN AMro gestopt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.