Home

Achtergrond 194 x bekeken

87 procent energie besparing op bewaring tulpenbollen mogelijk

Op de bewaring van tulpenbollen kan met het combineren van de nieuwste technologieën 56 tot 87 procent aan energie bespaard worden.

Dat blijkt uit het ‘State-of-the-Art project’, dat onlangs is afgerond door Praktijkonderzoek Plant & Omgeving (PPO) en DLV Plant.

Het ‘State-of-the-Art systeem’ stuurt de ventilatie op basis van ethyleenmetingen. Daarnaast reguleeert een frequentieregelaar de circulatie, het blazen van lucht door de bewaarcellen. De actuele gegevens worden iedere 15 minuten doorgestuurd naar een klimaatcomputer.

Bij de deelnemende tulpenbollentelers werd een besparing gerealiseerd van 41 tot 66 procent op gas, en 45 tot 65 procent op elektra. In totaal komt dit volgens de onderzoekers gemiddeld neer op een 54 tot 56 procent lager energieverbruik.

Uit een analyse blijft dat met een verdere verfijning van de regelingen een besparing tot 87 procent mogelijk is, aldus onderzoeksleider Jeroen Wildschut van PPO. "Geen sinecure in tijden van hoge energieprijzen."

Tulpenbollen worden gedurende 3 tot 4 maanden opgeslagen onder een temperatuur van zo’n 20 graden celsius. De apparatuur die gebruikt is, wordt reeds gebruikt bij tientallen bedrijven. "Maar niet in combinatie, en juist daar is volgens ons veel winst te behalen."

Of registreer je om te kunnen reageren.