Home

Achtergrond 341 x bekeken 4 reacties

Zuivelsector wil in 2020 klimaatneutraal werken

De melkveehouderij en de zuivelindustrie willen in 2020 volledig klimaatneutraal werken met behulp van groen gas uit mest en met wind- en zonne-energie.

Dit hebben de Nederlandse Zuivelorganisatie en LTO melkveehouderij bekend gemaakt. In een aantal proefprojecten wordt reeds geëxperimenteerd met de levering van groen gas. Zo produceert een melkveehouder in Sint-Oedenrode groen gas, dat door Campina wordt afgenomen. Bij Cono en Friesland Foods lopen vergelijkbare projecten.

Melkveehouders gebruiken nu samen zo’n acht petajoule (Pj) energie op de boerderij, de zuivelindustrie gebruik 17,3 Pj. Alle veehouders samen moeten straks dus 25,3 Pj aan energie leveren om het energieverbruik in hun sector te compenseren. Als deze hoeveelheid niet wordt gehaald met groen gas, is aanvullende wind- en zonne-energie nodig. Voor de bouw van vergisters kunnen boeren gebruik maken van de SDE-subsidieregeling en mogelijk innovatieregelingen.

Het wordt nog bekeken hoe boeren hun gas het gemakkelijkst bij de zuivelindustrie kunnen krijgen. Bij het project in Koudum, waar boeren groen gas produceren voor Friesland Foods, wordt een eigen pijpleiding door de weilanden aangelegd. Dit heeft als voordeel dat geen gebruik hoeft te worden gemaakt van de (dure) diensten van de Gasunie. Elders wordt gas via het landelijke net afgezet en kopen zuivelbedrijven groen gas met een certificaat in. Dit hoeft niet daadwerkelijk gas te zijn van eigen boeren.

Bij het verduurzamingsprogramma van LTO en NZO horen ook projecten om de ammoniak- en methaanuitstoot verder te reduceren, programma’s voor verbetering van het dierenwelzijn en de inzet op meer gebruik van digestaat uit eigen mest. Minister Gerda Verburg van LNV zegde gisteren bij de presentatie van het programma nogmaals toe dat ze in Brussel hard zal werken om producten uit diges­taat erkend te krijgen als kunstmest.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Henk

  Ik ben benieuwt hoeveel Nederlandse boeren in 2020 nog melkveehouder zijn? Ik zou me daar maar is drukker over maken dan al die hypes. Je kunt hier alleen maar je geld mee over de balk gooien! Maak je maar is druk over de bemesting van je grond! Je eigen goede organische mest duur afvoeren en dure energievretende kunstmest terug kopen om nog een beetje opbrengst van je grond te halen! En de grote vervuilers (de mensen) via de riooloverstorten, maar door rotzooien en de schuld bij de boeren neerleggen! Als je straks nog tegen een redelijke prijs wilt eten zul je die gekke streken weg moeten laten. Houdt het nooit op? Hou je is bezig met echte milieu problemen!

 • no-profile-image

  producent

  Kunnen de melkfabrieken de dure energierekeningen straks niet meer betalen of wil de lto de boeren helpen aan een goed milieu-imago?
  klimaatneutraal betekent dat je produceert voor je omgeving, laten we zeggen elk werelddeel zorgt voor het eigen voedesel. Dus geen gesleep( lees verspilling van vliegtuigbrandstof e.d.) van voedsel van het ene continent naar het andere. Of betekent klimaat neutraal dat de directeuren van de fabrieken het goede voorbeeld geven en niet meer per vliegtuig op vakantie gaan? Het zal van alles opleveren maar geen cent voor de producent.

 • no-profile-image

  toonmechy@tiscali.nl

  Bert, weet je wel hoe snel het 2020 is. Als je eenmaal moet investeren voor de co2 en je ziet er niets voor terug wil ik nog wel eens weten of het zo'n prachtig initiatief vindt, of ben je geen actieve melkveehouder?

 • no-profile-image

  Bert

  Tjongejonge, het is tóch gewoon een prachtig initiatief, Producent? Je kunt alles wel cynisch bekijken!

Of registreer je om te kunnen reageren.