Home

Achtergrond 365 x bekeken 1 reactie

Zuid-Afrikaans instituut introduceert gen-Spunta

Het Zuid-Afrikaanse onderzoeksinstituut Agricultural Research Council (ARC) heeft een genetisch gemodificeerde aardappel ontwikkeld die resistent is tegen de aardappelmot.

Als de toelatingsaanvraag gehonoreerd wordt, wordt de SpuntaG2 de eerste commercieel beschikbare genconsumptieaardappel ter wereld, aldus ARC-projectleidster Kobie de Ronde.

De SpuntaG2 is ontwikkeld in samenwerking met Amerikaanse onderzoekers. De aardappelplant is voorzien van een specifiek eiwit dat dodelijk is voor de aardappelmot. Larven van de aardappelmot kunnen vooral in de bewaring grote schade veroorzaken, soms tot wel 100 procent van de oogst, legt De Ronde uit.

De nieuwe genaardappel zal daarom vooral veel voordeel op kunnen leveren voor kleinschalige Zuid-Afrikaanse boeren, denkt de ARC. Die hebben doorgaans geen geld om de mot in het veld chemisch te bestrijden. Bovendien houden zij traditioneel veel aardappelen over voor eigen consumptie of als pootgoed.

Het Zuid-Afrikaanse onderzoeksinstituut heeft de afgelopen zes jaar veldonderzoek gedaan naar de SpuntaG2 en geen schadelijke (neven)effecten kunnen ontdekken. Als de aardappel wordt toegelaten, zal de ARC de GM-Spunta voornamelijk gebruiken om andere GM-cultivars te kweken. "De Spunta zelf wordt hier niet meer zoveel geteeld", aldus De Ronde.

Volgens de onderzoekster is er eerder een genconsumptieaardappel ontwikkeld in de Verenigde Staten. Maar die is vanwege weerstand bij de retail en fastfoodketens niet op de markt gekomen.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

 • no-profile-image

  henk

  Hier het verhaal uit de sector zelf


  Teenstand teen GM-aartappel
  Deur CHARL VAN ROOYEN


  Daar is sterk teenstand in die aartappelbedryf teen die Landbounavorsingsraad (LNR) se plan om 'n geneties gemodifiseerde (GM) aartappelkultivar op die mark te bring. Die bedryf meen dit kan plaaslike verbruik en uitvoer skaad.

  Die LNR het 'n GM-kultivar, SpuntaG2, met weerstand teen aartappelmot geteel en gaan die staat nou vra om 'n veiligheidsevaluering te doen en die aartappel algemeen bekend te stel.

  Dr. Ben Pieterse, bestuurder van navorsing en ontwikkel by Aartappels SA, sê die algemene beskikbaarstelling van só 'n kultivar sal net beperkte voordele inhou, wat nie opweeg teen die potensiële skade wat dit aan die aartappelbedryf kan doen nie.

  Onsekerheid

  Die organisasie ondersteun biotegnologie en die voordele wat dit vir die bedryf kan inhou.

  Hy is egter bekommerd weens onsekerheid oor die potensiële ongunstige publisiteit vir aartappels en die reaksie van verbruikers sodra dit bekend word dat GM-aartappels verbou word. Dit kan ook die uitvoermark benadeel.

  Pieterse sê hulle versoek die LNR dus om sekere aspekte eers af te handel voordat 'n algehele vrystelling toegestaan word.

  Dit sluit in verpligte etikettering van GM-aartappels om die verbruiker 'n keuse te gee, ontwikkeling van 'n toestel vir die betroubare opsporing van GM-aartappels en die bepaling van verbruikers se mening.

  Landbouweekblad, 18 Julie 2008

Of registreer je om te kunnen reageren.