Home

Achtergrond 282 x bekeken 4 reacties

ZLTO laakt "enorme tariefverhoging" waterschap Aa en Maas

De ZLTO zegt te zijn "geschrokken van de enorme tariefverhoging" die waterschap Aa en Maas doorvoert.

Agrarische bedrijven zien de tarieven stijgen met 75 procent, wat neerkomt op 40 euro per hectare.

De ZLTO roept leden op bezwaar te maken voor de inzagetermijn op 11 augustus verloopt. De tariefverhoging is het gevolg van de nieuwe Waterschapswet, Deze is bedoeld om het belastingstelsel eenvoudiger en transparanter te maken.

De ZLTO heeft zich via LTO Nederland verzet tegen de indeling van de infrastructuur waarop de heffingen zijn gebaseerd. Agrarische bedrijven staan te boek in de categorie ongebouwd. Dit doet geen recht aan de werkelijke waardeverhouding, aldus ZLTO.

De aanleg van nieuwe natuur is tevens lastenverhogend. De invoering van de nieuwe kostentoedeling leidt tot een verlaging, tot 80 procent minder omslag per hectare. Het is volgens de ZLTO niet eerlijk deze inkomstenderving bij agrariërs te verhalen.

Waterschap Aa en Maas beheert 160.000 hectare en zegt zich aan de wet te houden. De ZLTO roept de organisatie op de bestuurlijke ruimte die bestaat wanneer regionale kenmerken van toepassing zijn te gebruiken.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gerard vanhommerig

  Meneer Klaas, friesland,AL dat water wat u bedoeld dat voeren wij gelijdelijk dus vertraagd af naar de maas met de monding in de zee. hier hebben wij dus onze verantwoordelijkheid genomen

 • no-profile-image

  Klaas

  Ben het helemaal eens met de kostentoedeling in de nieuwe waterschapswet. Mensen van de hoger gelegen gebieden vergeten, dat het meeste water dan bij hen valt afvloeit naar lagere gebieden. De eigenaren van die gebieden mogen vervolgens de lasten voor het wegpompen betalen. Ik ben blij dat dat nu verandert is, al is het wel wat laat.

 • no-profile-image

  r boer

  iedereen wordt genaaid door die waterschappen die je wijs maken dat ze plots veel meer water af moeten voeren etc etc,de neerslag die valt is inherent aan verdamping en die is constant, sowhat is het probleem!!!!!!

 • no-profile-image

  gerard vanhommerig

  Alle hoger gelegen waterschappen komen met deze wet van de hollandse staat niet uit de voeten,alleen de bemaalde gebieden schijnen er vrede mee te hebben Het uit voeren van deze wet is aan onze ingezetene niet uit te leggen en dus on aanvaardbaar!!! verder is het van de zotte dat natuur tereinen nagenoeg gratis profiteren van andermans belasting geld. Teneinde een "opstand" te voorkomen stel ik voor dat de wet gever deze wet opschort en en wat de kosten toedeling betreft zich te laten adviezeren door mensen die er verstand van hebben

Of registreer je om te kunnen reageren.