Home

Achtergrond 202 x bekeken

Water steeds groter probleem in Spaanse bladgewassen

De uitbreiding van het areaal bladgewassen in de de Zuid-Spaanse tuinbouw houdt stilaan op. In enkele teelten is zelfs sprake van inkrimping van het areaal.

Dat zegt Jose Hernandez, teeltadviseur en commercieel vertegenwoordiger van Rijk Zwaan in Spanje. "Deze ontwikkeling wordt vooral veroorzaakt door onvoldoende beschikbaarheid van kwalitatief goed water. De teelten concentreren zich dan ook op plaatsen waar wel voldoende zoet water voorhanden is."

De boeren en tuinders uit de zuidelijke regio ’s zijn kwaad op de centrale regering van premier Zapatero, vertelt Hernandez, "Die weigert water uit het Noorden van Spanje naar het Zuiden te laten vloeien. De boeren en tuinders in het Zuiden voelen zich miskend voor hun aanzienlijke bijdrage aan de Spaanse economie."

Nieuw in het gebied is een teelt op goten, waarmee telers proberen de beperkte beschikbaarheid van water het hoofd te bieden.

Lees meer hierover in Weekblad Groenten & Fruit van vrijdag 4 juli

Bekijk een fotoreportage van de Spaanse bladgewassenteelt

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.