Home

Achtergrond 382 x bekeken 1 reactie

WUR test ondergrondse watervoorziening gewassen

Wageningen UR test een ondergronds buizensysteem voor gewassen. Het onderzoek moet uitwijzen of het mogelijk is jaarrond vollegrondsgroenten of akkerbouwgewassen te telen.

Ook wordt getest of gewassen via de buizen kunnen worden voorzien van meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen.

Het onderzoek wordt gedaan door de Animal Sciences Group op het proefbedrijf Nij Bosma Zathe in Goutum. Ook is een proef aangelegd in Drouwenerveen.

Het buizensysteem is deze week aangelegd onder gras en mais, vertelt projectleider Barend Spliethoff. “We kwamen in april in contact met de leverancier. Dat was te laat om het systeem onder een groente- of akkerbouwgewas te installeren. Maar voor die gewassen is het wel bedoeld. In Goutum testen we het effect op zware kleigrond. Het perceel in Drouwenerveen ligt op zandgrond.”

De buizen liggen 30 centimeter diep. Daar wordt water door heen gepompt, waar eventueel meststoffen of gewasbeschermingsmiddelen in zijn opgelost. WUR verwacht als voordelen dat het gewas een hogere opbrengst geeft, geen last meer heeft van droogte en dat het gewas water en meststoffen beter benut. De aanleg kost 7.000 euro per hectare.

Op Nij Bosma Zathe wordt het systeem gekoppeld aan de mestvergister. Spliethoff: “Met de restwarmte van de vergister wordt het water verwarmd. Dat kan de bodemtemperatuur 12 graden verhogen. We willen testen of het mogelijk is jaarrond te telen. Ook kun je wellicht al in juni nieuwe aardappelen of in april ijsbergsla op de markt brengen. Het systeem gaat een jaar of vijftien mee.”

Het onderzoek naar het Subterranean Plant Systeem is uniek, zegt Spliethoff. “Het wordt getest in Portugal, maar alleen voor irrigatie. En in Israël zijn ervaringen opgedaan. WUR is de eerste die test of het ook toepasbaar is voor het vervroegen van een teelt, het jaarrond telen en het toedienen van kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen.”

Eén reactie

  • no-profile-image

    R.Korten

    De leverancier wordt begeleid door DLV Plant. Meer informatie over het systeem is te verkrijgen via de heer P. Hoogenboom, 0317 491 538 of p.hoogenboom@dlvplant.nl.

Of registreer je om te kunnen reageren.