Home

Achtergrond 174 x bekeken

WTO-overleg lijkt muurvast te zitten

Het WTO-overleg in Zwitserland is in een cruciale fase aanbeland.

"Het wordt een dubbeltje op zijn kant", aldus staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken. "Er is nog bijzonder weinig bereikt", meldt hij somber. De komende uren zijn allesbepalend.

Staatssecretaris Frank Heemskerk meent dat van de 7 handelsblokken met name de VS over de brug moeten komen. Het overleg zit wel op meer punten vast dan alleen de Amerikaanse landbouwsteun. Heemskerk: "De belangrijkste winst is dat nog niemand is weggelopen."

De Amerikaanse president Bush beklaagde zich in een statement vandaag over de "beperkte voorstellen" die Europa doet. Europa en niemand anders is volgens de Texaan aan zet. Bush spreekt van een unieke kans door vrijere handel de getroebleerde wereldeconomie een hart onder de riem te steken.

Heemskerk noemt Europa juist de voortrekker. "We bouwen exportsubsidies af, halen 70 procent van de landbouwsubsidies af en verlagen de importsubsidies met 60 procent." Met name wat betreft importsubsidies heeft Europa toegegeven. Eerdere voorstellen gingen uit van 50 procent minder importsubsidies.

De VS verlaagde de landbouwsubsidies die ze zichzelf toestaat van 48 miljard dollar (30 miljard euro) naar 15 miljard (9,5 miljard euro). Een farce, stellen critici. Vorig jaar gaf de VS slechts 15 miljard dollar subsidie. Een sigaar uit eigen doos dus.

De EU bood Brazilië, dat zich binnen de WTO onderhandelingen opwerpt als verdediger van ontwikkelingslanden, aan haar ethanol voortaan eenvoudiger te accepteren. De Braziliaanse hoofd-onderhandelaar weest het offer van de hand.

Zijn Europese ambtgenoot Paul Mandelson suggereert op zijn weblog dat Brazilië zich blijkbaar het belang van de export naar de 27 EU-landen niet realiseert. "Houd men statistieken bij?"

Volgens persbureau Reuters wordt India door veel diplomaten aangewezen als boosdoener. Haar handelsminister, Kamal Nath, zou geen duimbreed toegeven. De landbouw, diensten- en industriële markt blijven wat betreft Nath gesloten.

Of registreer je om te kunnen reageren.