Home

Achtergrond 253 x bekeken 3 reacties

'WTO-onderhandelingen verlengd tot woensdag'

De onderhandelingen tussen de leden van de Wereldhandelsorganisatie WTO in Genève wordt verlengd tot woensdag. Dat heeft WTO-topman Pascal Lamy laten weten, meldde een diplomaat in de Zwitserse stad.

Het overleg met ministers en afgevaardigden van de betrokken landen begon afgelopen maandag en zou aanvankelijk deze zaterdag worden afgerond. Maar de onderhandelingen verliepen tot nu toe vrij moeizaam. Het overleg moet ertoe leiden dat ontwikkelingslanden meer toegang krijgen tot de markten van de rijke landen.

De negatieve stemming sloeg vrijdag om in voorzichtig optimisme toen de Europese Unie, de Verenigde Staten, Australië, Brazilië, India, China en Japan een compromis bereikten. Onderdeel van het voorstel is een reductie in de landbouwsubsidies van de EU en VS. Zaterdag buigen de 35 belangrijkste landen zich over het voorstel.

Het compromis kwam zaterdag echter ook onder vuur vanuit Europa te liggen. De Italiaanse premier Silvio Berlusconi zei dat hij en zijn Franse collega Nicolas Sarkozy "ernstig bezorgd'' zijn over het voorstel dat de zeven kernlanden een dag eerder bereikten. Frankrijk en Italië profiteren in grote mate van de landbouwsubsidies van de EU.

De Europese handelscommissaris Peter Mandelson zei vrijdag nog "hoopvol'' te zijn dat er een akkoord kan worden bereikt, ander deelnemers aan het overleg waren voorzichtiger. De huidige onderhandelingen zijn al in 2001 begonnen. Als het nu niet tot een overeenkomst in Genève komt, zou dat tot een jarenlange vertraging kunnen leiden.

Foto

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  PLASJE

  .... weet U dat je bij dit soort vraagstukken pas zinnig kunt reageren
  als je te horen krijgt dat je bijna doodgaat!... dus laat nooit meer mensen
  met een 'ronde, volle buik' zonder kapotte handen en rug van het werken
  beslissen over dit soort dingen!!!!!

 • no-profile-image

  gli

  Moeten we nu blij zijn of gedeprimeerd als de WTO niet slaagt?
  We roepen als agrarische sector al heel gauw dat alles marktgericht moet zijn.
  Bijvoorbeeld de tuinbouw roept al jaren dat de melkveehouderij alsmaar gesteund wordt met subsidies en dat dit concurrentievervalsend werkt.
  Zij zouden dat helemaal niet kennen.
  Maar als de marktwerking veroorzaakt dat de aardgasprijzen dusdanig hoog worden dat alle tuinders failliet dreigen te gaan wordt er toch gevraagd om ingrijpen van de overheid. Iets wat door mij tenvolle wordt onderschreven, zeker voor de plaatselijke tuinders in de Koekoek. Natuurlijk schermt men dan ook met allerlei cocurrentievervalsende maatregelen die elders in het buitenland aan de laars worden gelapt, maar hetzelfde roepen sommige melkveehouders ook.
  Maar kan men mij uitleggen waarom het eerste geval fundamenteel anders is dan het tweede.
  Kan het zijn dat in het eerste geval ook de minder goede ondernemers worden gesteund en in het tweede geval ook de heel grote managers het voor de kiezen krijgen?

  Hebben sommigen minder gevoel voor de "kleinere" ondernemers?

  Ik sta open voor gefundeerde uitleg!
  U moet mijn vraag niet zien als kritiek, maar wel vind ik de roep van sommigen soms niet duidelijk!. Vandaar!!!

 • no-profile-image

  A. Canjels

  Eventuele mislukking erg ? Wie echt in volle breedte verstand heeft van WTO-zaken en alle belangen objectief kan en wil overzien mag het zeggen. Ik ben ongetwijfeld onvoldoende geïnformeerd. Maar persoonlijk zou ik geen bezwaar hebben tegen nog een tijdje ruimte voor bezinning, nu ineens wereldwijd allerlei handelsstromen een nieuwe impact krijgen; door de schaarste aan voedsel en brandstof en door de behoefte aan duurzame processen. En vergeet de problemen op de financiële markten en de bezorgdheid over de hedgefunds niet. Subsidies afschaffen ? Subsidies zijn nooit bedoeld geweest om sec een inkomen aan te vullen, maar om achterliggende doelen te realiseren die de maatschappij en burger nodig achten voor een stabiele samenleving. Het is nu niet de tijd om subsidies of handelsbeperkingen simpelweg af te schaffen, maar om deze hernieuwd in te zetten op de wereldvraagstukken van vandaag en morgen. Ik heb niet het idee gekregen dat de WTO daar nu over gaat. Een open markt zonder sturing is niets meer dan het recht van de sterkste - leuk voor de sterkste - wie dat ook mag zijn over een paar jaar. Maar niet zo leuk voor de rest.

Of registreer je om te kunnen reageren.