Home

Achtergrond 193 x bekeken 3 reacties

'Vrijwilligerswerk in de baas zijn tijd'

Werknemers moeten ook in de tijd van hun baas vrijwilligerswerk kunnen doen. In cao's of in de wet moet dat worden geregeld.

Dat bepleit Marius Ernsting, voorzitter van de vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk. Hij denkt aan een uur of twee per week.

Ernsting is bang dat mensen straks steeds minder tijd hebben voor vrijwilligerswerk. Het kabinet wil dat honderdduizenden mensen extra aan het werk gaan. Ook moeten mensen langer blijven doorwerken. Anders zijn de gevolgen van de vergrijzing niet op te vangen. Maar naar de effecten daarvan op het grote leger vrijwilligers in Nederland wordt niet gekeken.

”Ongeveer vier miljoen mensen doen vrijwilligerswerk. Dat aantal blijft redelijk constant”, aldus Ernsting. ”Maar de hoeveelheid tijd die zij eraan besteden, loopt wel terug. Een paar jaar geleden was het nog gemiddeld vijf uur per week, nu is het vier.” Hij vreest dat het al snel terugloopt naar drie uur.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  vd venne

  daar ben ik het dus absoluut niet mee eens. vrijwilligers werk in de baas zijn tijd. Dat is alleen maar de mensen nog meer geld geven en minder werken.
  ik doe zelf vrijwilligers werk er bij.
  Ik doe dat bij jongeren en hebben in de carnavals tijd nog een prins en prinsereseptie er nog eens extra bij en moet je ook aantreden naar andere resepties. en dat net als ik het op het bedrijf ook druk doen de ben met over stappen van de ene teelt naar de andere.
  Maar het is gewoon hoe de mens zich instelt. sommige vinden 30 uur per week al teveel werk. anderen draaien met gemak 50 of meer. Dus geen vrijwilligers werk in de baas zijn tijd. Het is anders ook geen vrijwilligers werk meer want dan wordt die dus betaalt.

 • no-profile-image

  bjh

  Wat een onzin dat mensen steeds minder tijd krijgen. Volgens mij krijgt de gemiddelde werknemer steeds meer vrije tijd (adv/vakantiedagen/feestdagen, enz.) Men weet van gekkigheidsoms niet wat te doen met de vrije tijd. (uit verveling de tweede paasdag in de file naar de meubelboulevard). Ik werk gemiddeld 60 uur in de week (met veel plezier) en doe ook nog vrijwilligerswerk.
  Dat er te weinig vrijwilligers zijn is meer een kwestie van te veel op zich zelf gericht zijn, maar zeker geen kwestie van tijd.
  En dan moeten de werkgevers er maar weer voor opdraaien zeker. Het wordt steeds gekker.

 • no-profile-image

  e.

  Als de baas niet opdraait voor de kosten hiervan en de werknemer in staat is om toch zijn werk klaar te krijgen, waarom niet?
  Je zou ook kunnen zeggen geef alle werklozen en zeikerds van wakker dier vrijwilligerswerk dan kun je heel wat uren vullen zonder dat bazen hiervan last ondervinden.

Of registreer je om te kunnen reageren.