Home

Achtergrond 183 x bekeken 2 reacties

'Vrijhandelsdoctrine gaat te ver'

Industriële exporteurs hebben weliswaar baat de WTO-voorstellen, maar Europese boerenfamilies gaan eraan onderdoor.

Dat stelt de Europese landbouworganisatie Copa Cogeca in een brandbrief aan Pascal Lamy, de directeur-generaal van de Wereldhandelsorganisatie.

De vrijhandelsdoctrine wordt te veel als religie gepredikt, zo legt Copa Cogeca Lamy voor. De lidstaten van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) voeren deze week overleg over liberalisatie in Genève.

Copa Cogeca stelt dat kleine boeren worden opgeofferd in een diplomatiek spel. De winnaars zijn industriële agro-exporteurs in landen als Brazilië en de VS, aldus de boerenorganisatie. Wie in Europa wint bij een handelsakkoord is volgens Copa Cogeca onduidelijk.

De belangenbehartiger stelt verder dat organisaties als de FAO (de voedsel- en landbouworganisatie van de VN) onterecht claimen dat het niet sluiten van een akkoord de armen wereldwijd benadeelt. Copa Cogeca wijst op de toename van handel. Zij vindt dat gebrek aan handel geen oorzaak is van de voedselproblematiek.

Agro-reuzen zijn de grootste voorstanders van vrijhandel, terwijl ontwikkelingslanden graag de eigen markt dicht houden omdat ze de concurrentie nog niet aankunnen, meent Copa Cogeca.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Anne v.d.Hof

    Eindelijk. sinds lange tijd, een goed signaal dat wordt afgegeven. Er is dus toch nog hoop dat de multi nationals op voldoende weerstand kunnen rekenen om hun kwalijke praktijken te stoppen of drastisch aan te passen.

  • no-profile-image

    Jac

    Goed zo Copa Cogeco! zo is het en niet anders, nu maar hopen dat er nog regeringen zijn die niet aan de leiband van de multinationals lopen.

Of registreer je om te kunnen reageren.