Home

Achtergrond 147 x bekeken 1 reactie

Vraag naar quotum neemt toe

Het evenwicht tussen groeiende bedrijven enerzijds en 2,5 % quotumverruiming anderzijds is toch wat wankel. De balans slaat door naar de vraagzijde. Koopmelk wordt twee kwartjes duurder en noteert €25,00.

Melkveehouders, die uitgebreid hebben, kopen nu toch al quotum. Zij zijn er niet van overtuigd dat de koopmelkprijs gaat zakken. Dat levert niet heel veel handel op, maar wel grote transacties.

Wat ook meespeelt is het krappe aanbod van quotum. Dat speelt verkopers in de kaart. Zij kunnen hun poot stijf houden. Dat verandert voorlopig niet. Koopmelk wordt iets duurder.

Voor leasemelk geldt dat schijn bedriegt. Quotum wordt niet boven de €5,00 verleased. Geen leaser wil daar zaken voor doen. Dat gebeurt ook niet. De leaseprijs zit onder de €5,00.

prognose:

koopmelk duurder, lease gelijk

Eén reactie

  • no-profile-image

    agrarisch ondernemer in binnen- en buitenland

    Prijs opdrijving van melkquota van het pure soort: De heer Boertjes van de NVM zit verlegen om handel voor de leden makelaars en wat doet hij; proberen de melkveehouders angst aan te jagen door te gaan verkondigen dat de quotumprijs dit jaar wel naar 30 centen per kgvet zal gaan stijgen dit gezien de vraag welke boven de markt hangt! Laat me niet lachen zeg, denkt u nu werkelijk dat de huidige melkveehouders in Nederland zo dom zijn en niet kunnen rekenen? Voorbeeld: Veehouder A heeft plannen dit jaar met 100.000 kg de productie uit te breiden. Zijn plan is ontstaan in de herfst van 2007. Hij melkt nu al op het nieuwe niveau sinds april en dreigt te gaan overschrijden. Zijn verwachting was dat de quotumprijs in Juli/Aug verder zou gaan dalen. Dit wordt kunstmatig voorkomen door fictieve noteringen van de Steegro's en de van Bakels; de zogenaamde melkquota cowboys. Wat zou nu de reactie van Veehouder A kunnen zijn; owee het wordt nog duurder dan het nu al is; de angst slaat toe en hij gaat kopen voor 26 ct ipv de geplande 20-22 ct; zijn redenering; toch nog beter dan dat ik 30ct moet gaan betalen zoals nu wordt voorspeld! Mijn advies aan Veehouder A en alle veehouders in deze situatie is; trap er niet in en laat het er mooi op aankomen! Laat de heer Boertjes en alle makelaars mooi hun melkquotum houden en koop nu juist niet en houdt de poot stijf! Desnoods betaalt u over dit komende jaar een superheffing over 1 ton te veel geleverde melk; dan bent u slecht € 26.000 kwijt! U houdt toch nog € 10.000 over voor de extra voerkosten? Verder effecten indien alle Veehouders met plannen hetzelfde doen: 1) U heeft geen lening van de bank opgenomen; dus geen rente en aflossingen dit jaar. 2) De makelaars van de NVM en dus de stoppers blijven mooi met hun melkquotum zitten. 3) in december smeken ze u, hun quotum te willen kopen en bieden het in grote paniek aan voor tussen de 5 en 10 ct per kgvet, anders vervalt het in de nationale reserve! Alle potentiele kopers van quotum; blijf rustig afwachten zodat de zenuwen bij de melkquota cowboys toeslaan en laat ze er mooi mee zitten! 4) U koopt uiteindelijk 1 ton melkquotum aan in december voor ca. 8 ct/kgvet. Stel u koopt met een vetgehalten van 4,2% dan betaalt u allen er in december slechts € 33.600 voor !!!!!! Dat lijkt me beter dan nu in angst toe te slaan voor 26 ct/kgvet en zou dus € 109.200 hebben gekosten; een schade dankzij de NVM van maar liefst € 75.600 Dit werkt in het buitenland ook!!!!!!!!! U dient zich meer zakelijk op te stellen zoals de varkensmesters; biggen duur; dan laten ze de hokken een tijdje leeg en dwingen ze de biggen prijs naar beneden.


Of registreer je om te kunnen reageren.