Home

Achtergrond 399 x bekeken

Voorwand plaatsen voor de graanopslag

Jelle Reukers (op de trap), stagiair bij akkerbouwer Koos Naaijer in Scheemda (staat ernaast), maakt de graanopslag klaar voor de nieuwe oogst.

In deze opslag kan de Groninger akkerbouwer 400 ton graan kwijt. De opslag kan via de kokers op de vloer worden belucht.
Reukers zet de voorwand in de drie jaar oude schuur van Naaijer. "Zo kan ik er meer graan in kwijt", legt Naaijer uit. "Als we het graan afleveren, moeten we die wand er weer uithalen." Naaijer teelt evenveel graan als vorig jaar. "Het gewas is hier en daar een beetje verdroogd", vertelt de Noordoost-Groninger. ”Ik denk niet dat ik meer oogst dan vorig jaar. En toen was het al niet denderend." Hij verkoopt het graan zelf op basis van de noteringen via een handelaar. Dat is best spannend tegenwoordig, met de fluctuerende prijzen. "Ik heb mijn strategie niet veranderd. Of dat goed is, kun je vooraf niet zeggen. Vorig jaar pakte het op het laatst niet goed uit. De prijs zakte. Dat is de gok, je kunt pech hebben." Foto Koos van der Spek

De driejarige Nick Braas draagt een lam naar een ander deel van de schuur bij zijn opa en oma Gert en Ada Braas. Opa en oma hebben zo’n honderd ooien in het Westfriese Avenhorn. Een dag in de week passen ze op Nick. Ze genieten volop van de blonde krullenbol in blauwe overall, die alles doet wat opa doet. "Heeft opa een strootje in zijn mond, dan wil Nick dat ook", zegt Ada. En als de schapen moeten aflammeren, zit Nick er met zijn neus bovenop. "Overigens draagt Nick de lammeren niet altijd op de kop hoor", verzekert Ada.

Werknemers leggen de laatste hand aan tussenscheidingswand van de opleidingskas in Westdorpe. Foto Anton Dingemanse

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.