Home

Achtergrond 495 x bekeken

Varkens op Cyprus

Het is even wennen op Cyprus. Om de dag geen water uit de leiding en stroom was er ook niet elke dag. Hoe kun je daar varkens houden?

Dat was even wennen op Cyprus, om de dag geen water uit de leiding. De stroom nog bovengronds en niet gegarandeerd. Gas uit flessen of tanks.
Het eten was overigens prima in Lymasol, maar je moet niet kijken op een beetje vet. De buurtsuper toont trots de geitenkoppen in de etalage. Wat zijn we toch verwend in Nederland.

Op naar Nicosia

Na 2 dagen familiebezoek belde Michael Papaefstathiou. Hij had vernomen dat we zijn land bezochten en nodigde ons van harte nodigde uit zijn varkensfokkerij in Nicosia te bezoeken. Ik zag dat wel zitten om bij 40 graden met een huurauto linksrijdend naar de andere kant van het eiland te reizen. De familie bleef liever thuis met het zwembad van mijn zwager in de tuin. Ik vroeg me af hoe je varkens houdt bij een constante temperatuur van 35-40 graden en met gebrekkige nutsvoorzieningen?

Puik Dalland-fokbedrijf

Dat valt dus 100 procent mee. Het Dalland-fokbedrijf draait 26 biggen en heeft de zaken in de kraam- en biggenstallen puik voor elkaar. Een geheel gesloten bedrijf met 1.000 zeugen, een eigen biogasinstallatie, een voerfabriek en verkooporganisatie. Daarnaast een ki-station met 130 goede beren, in totaal 22 personeelsleden, hoofdzakelijk Roemenen.

Levensgroot contrast

De opfok- en vleesvarkens worden niet in afdelingen gehouden, maar in grote lange stallen met meerdere leeftijden bij elkaar. Aanvankelijk ging de kwaliteit hier met grote sprongen achteruit. Zeer confronterend om te zien wat dit alles op een goed big kan uitrichten. De bedrijfsleider heeft er wel een verklaring voor: het was lekker goedkoop en ze leverden verschillende leeftijden uit, dus het was ook praktischer. Het contrast met de zeer vitale en gezonde biggen was echter supergroot.

40 graden én vloerverwarming

De aanvankelijke, hoge gezondheid wordt goed bewaakt. Mijn huurauto verandert bij aankomst volautomatisch van kleur; geheel wit van het ontsmettingsmiddel. Douchen is verplicht evenals bedrijfskleding vanaf het ondergoed. Het douchewater proeft zout en heeft een weeïge lucht. Dit grondwater is ook drinkwater voor de varkens, die er kennelijk niet onder lijden. Door de biogasinstallatie is er altijd stroom en warmte. Ondanks dat het buiten 40 graden is, hebben de kleinste Piétrain-biggen in de kraamstal nog vloerverwarming en een biggenlamp. Resultaat: mooie grote tomen en vitale, gezonde biggen.

Afkijken van Nederlandse varkenshouders

De kraam- en biggenstallen zijn voorzien van padkoeling, die wij ook onlangs hebben geïnstalleerd. De bedrijfsleider is verknocht aan de Nederlandse varkenshouderij. Volgens hem klopt bij ons elk detail in de bedrijfsvoering. Hij heeft veel zaken bij de jonge dieren overgenomen van Nederlandse bezoeken, met succes. Helaas wordt veel teniet gedaan in de grote vleesvarkens- en opfokstallen. Dit ziet de bedrijfsleider uiteraard zelf ook wel, maar de oplossing gaat gepaard met te hoge kosten. De voerkosten zijn torenhoog en de slachtprijs is slechts €1,30 levend.

(Foto's volgen, red).

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.