Home

Achtergrond 191 x bekeken

Van der Hoeven komt op voor groene stroom

Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) heeft sterk aangedrongen op soepeler criteria voor groene stroom dan een EU-wetsvoorstel voor energie nu voorziet. De bewindsvrouw vreest anders een tekort aan groene stroom voor de 2,5 miljoen Nederlanders die hiervoor een contract hebben.

"Nederland heeft nu de grootste groene-stroommarkt van de Europese Unie'', zei Van der Hoeven zaterdag bij EU-beraad in Parijs. "Die markt gaan we niet opofferen omdat het niet in de EU-regels past.''

Door een omvangrijk EU-voorstel voor energie zouden allerlei oude leveranciers niet meer als 'groen' meetellen, zoals oude Noorse waterkrachtcentrales die nu indirect aan Nederland leveren.

"Die moeten we gewoon behouden'', zei Van der Hoeven, die collega's van Duitsland, Groot-Brittannië en Polen aan haar zijde vond. Gezien de grote steun concludeerde de Franse voorzitter dat ambtenaren een beslissing in oktober moeten voorbereiden.

De minister is wel bereid om de EU-criteria voor groene stroom iets strenger te maken, zei ze. "Maar wij willen een geleidelijke overgang, zodat we de grote markt voor groene stroom in Nederland in leven houden.''

Door iets strengere criteria wat meetelt als echte hernieuwbare stroom uit bijvoorbeeld wind of zonne-energie, kan de prijs voor deze stroom wel stijgen nadat de EU-voorstellen rond 2010 in werking treden.

Het Europese wetsvoorstel voor energie moet leiden tot 20 procent energie uit hernieuwbare bronnen in 2020. Het is onderdeel van een groot plan om Europa minder afhankelijk te maken van olie en gas. Het moet zo de uitstoot van veel kooldioxide besparen en de opwarming van de aarde beperken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.