Home

Achtergrond 166 x bekeken

Van Buitenen meest afwezig in Europarlement

Paul van Buitenen is van alle Nederlandse Europarlementsleden het meest afwezig bij plenaire vergaderingen van het parlement.

Hij bezoekt minder dan de helft van de zittingen, zo blijkt uit een overzicht over de zittingen tot aan het reces dit jaar.

Paul van Buitenen, bekend fraudeonderzoeker, kwam dit voorjaar slechts zestien keer naar een plenaire vergadering. Daarentegen kwam zijn ChristenUnie-collega Hans Blokland naar alle 39 plenaire vergaderingen.

Een woordvoerster van Van Buitenen zegt dat hij de vergaderingen minder belangrijk vindt dan zijn lopende onderzoeken naar mogelijke fraude. Het parlementslid onderzoekt momenteel mogelijke misstanden bij de EU-antifraudedienst OLAF.

Paul van Buitenen (51) uit Breda kwam in 2004 in het EU-parlement voor zijn eigen partij Europa Transparant. Van Buitenen werkte voorheen als ambtenaar bij de Europese Commissie. Hij ontdekte daar dat de Franse EU-commissaris corruptie had gepleegd. Zijn informatie leidde in 1999 tot de val van de Europese Commissie.

Als het meest afwezige Europarlementslid komen na Van Buitenen de inmiddels vertrokken PvdA'ster Edith Mastenbroek en de enige tijd door ziekte geplaagde Kathalijne Buitenweg (GroenLinks).

In de ranglijst van meest aanwezige Nederlandse Europarlementsleden wordt Hans Blokland (65) gevolgd door Cornelis Visser en Lambert van Nistelrooij (beiden CDA) en door Els de Groen (Groene fractie). Zij misten allen slechts een plenaire zitting.
In 2006 bleken Van Buitenen en Blokland ook al de respectievelijk meest af- en aanwezige Nederlandse Europarlementsleden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.