Home

Achtergrond 194 x bekeken 1 reactie

'Twintigjarige opmaat naar verrijkte kooi'

De Nederlandse Organisatie Pluimveehouders (NOP) gaat bij het ministerie van landbouw pleiten voor een twintigjarige overgangstermijn voor de verrijkte kooi.

De termijn moet in 2012 ingaan. Sector en ministerie zijn in overleg over een adequate overgangstermijn voor het verbod op de verrijkte kooi. Voor de pluimveesector is voldoende afschrijvingstijd altijd een vereiste geweest. "Het ministerie gaat uit van een politieke beslissing, maar je moet naar de investeerder kijken. Twintig jaar is een algemeen geaccepteerde afschrijvingstermijn", vindt NOP-voorzitter Jan Wolleswinkel.

Ook de Nederlandse Vakbond voor Pluimveehouders (NVP) pleit voor voldoende tijd, maar laat niet zich niet uit over de periode. "Er moet rekening gehouden worden met de afschrijvingstermijn. Hoe lang die periode is, daar moet een accountant zich over buigen", zegt voorlopig voorzitter Gert-Jan Oplaat.

Het ministerie van landbouw verwacht begin augustus te kunnen zeggen hoe lang de termijn zal zijn. LNV gaat bij het bepalen van de overgangstermijn uit van de datum van bekendmaking van het verbod, april 2008, omdat investering in de verrijkte kooi vanaf die dag zinloos was.

De NOP hanteert als uitgangspunt echter de ingangsdatum van het kooiverbod in 2012. "Een aantal ondernemers heeft geïnvesteerd in kooien, die vanaf 2012 verrijkt worden. Dan gaat ook pas hun afschrijvingsperiode in."

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Rinie

    Eerst is er al 10 jaar strijd gevoerd om de legbatterijen er uit te krijgen. Toen is in 1998 besloten tot een verbod op de legbatterij. En dat verbod is 15 jaar uitgesteld, juist vanwege die afschrijvingsproblematiek, tot 2012. En nu opnieuw, na de de truuk van omzetting van de legbatterijen in "verrijkte kooien" opnieuw 20 jaar uitstel vragen. Je moet maar durven! Alsof niemand die truuk door heeft...

Of registreer je om te kunnen reageren.