Home

Achtergrond 182 x bekeken 1 reactie

Transgeen gevaar

Frankrijk, sinds 1 juli EU-voorzitter, laat er geen gras over groeien.

Op de informele milieuraad, eind vorige week, werd besloten het Europese beleid voor transgene gewassen nog eens goed tegen het licht te houden. Het instellen van transgeenvrije regio’s moet deel uitmaken van die evaluatie.

Het besluit past bij de kritische houding van de Fransen jegens gentechnologie. Begin dit jaar deden de Fransen MON810 in de ban, omdat deze genmais niet veilig zou zijn.

Is nu sprake van een koerswijziging van de EU? Daar lijkt het vooralsnog niet op. De lidstaten zijn al jaren verdeeld over gentech, en daaraan lijkt ook met de aanstaande evaluatie geen einde te komen.

De Commissie, in meerderheid vóór gentech, berispte onlangs nog Oostenrijk en Griekenland voor hun importverbod op transgene soorten. Zo’n verbod druist in tegen WTO-afspraken. Het Europese debat over gentech is kortom zwaar gepolitiseerd. Te vrezen valt dat ook bij de evaluatie emoties de boventoon voeren.

Opmerkelijk was overigens de reactie van de Nederlandse minister Jacqueline Cramer, die zei nog geen standpunt te hebben ingenomen. Dat lijkt erop te duiden dat zij zich niet kan vinden in de Nederlandse beleidslijn die uitgaat van: toestaan, mits veilig bevonden. Dat is gevaarlijk omdat het de broze afspraken rond het naast elkaar bestaan van transgene en gangbare gewassen (coëxistentie) kan ondergraven.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

  • no-profile-image

    Margje Vlasveld

    Jacqueline Cramer is een wijze minister van milieu, zij heeft op dat gebied haar sporen al ruimschoots verdiend, de vorige minister werden pas echt wakker in de loop van hun ministerschap. Ik hoop van harte dat zij werkt aan het ombuigen van het landbouwbeleid in de richting van een veilige, gezonde landbouw zonder gentech, waarbij regionale voedselproductie en consumptie een belangrijke peiler wordt. Het idee van co-existentie is niet houdbaar gebleken en gelukkig zitten niet alle ministers en beleidsmakers in Ivoren Torens. Waarom zouden wij de risico's die gentech landbouw meebrengt nemen, er is geen voordeel behalve dan voor enkele grootindustrielen die uit zijn op een monopolie in de gentechzaadhandel. Zij maken met een legertje lobbyisten de massa wijs dat met gentech honger bestreden kan worden. Science fiction verhalen en niet zo onschuldig ook. Gentech kan mogelijk iets opleveren in een laboratorium, maar het toepassen ervan is riskant, zeker als het op grote schaal gebeurt en ongecontroleerd, zoals in de vrije natuur. Dit gebeurt helaas al volop in de V.S. het zal een heel karwei worden om van die rare planten af te komen, maar het tij keert gelukkig, lang leve de Fransen en lang leven Jacqueline Cramer, ik juich wel wat vroeg maar een beetje aanmoediging kan geen kwaad dacht ik, het zal niet meevallen, kijk vooral allemaal eens naar de documentaire Gen zoekt Boer!
    Behalve het milieu is ook de gezondheid van mensen en dieren in het geding. Een logisch gevolg eigenlijk, want wij zijn onderdeel van het milieu en de natuur.
    Gezond eten is belangrijk voor het welzijn, maar het is tegenwoordig gemakkelijker en goedkoper om ongezond te eten. Mensen bewegen om de juiste keuzes te maken is echt al moeilijk genoeg, als diëtist weet ik waar ik het over heb. Het zou helpen als mensen voor gentechvrij voedsel kunnen kiezen. Maar zelfs dat is al bijna niet meer te doen, wij zijn eigenlijk allemaal proefkonijnen. Hoe kan je zelf verantwoordelijk gehouden worden voor de keuzes die je maakt als je van alles en nog wat wordt opgedrongen? De overheid moet ingrijpen en voedselveiligheid en voedselzekerheid bovenaan de agenda zetten. Regionale voedselketens en meer plantaardige voedselproductie kosten aanzienlijk minder energie, de energiecrisis kan de wal zijn die het schip doet keren. Elk nadeel heeft inderdaad een voordeel!

Of registreer je om te kunnen reageren.