Home

Achtergrond 181 x bekeken

Rellen in Mongolië ondanks noodtoestand

In de Mongoolse hoofdstad Ulaanbaatar is het in de nacht van dinsdag op woensdag opnieuw onrustig geweest, ondanks het afkondigen van de noodtoestand door president Nambariin Enkhbayar.

Aanhangers van de oppositie stichtten brand in meerdere overheidsgebouwen, meldden ooggetuigen. Eerder waren in Ulaanbaatar hevige rellen uitgebroken. Volgens tegenstanders van de regering is er zondag geknoeid en gemanipuleerd met de parlementsverkiezingen. Bij de onlusten raakten zeker 25 personen gewond.

De noodtoestand is uitgeroepen voor vier dagen. Bovendien geldt een uitgaansverbod vanaf 22.00 uur, zijn alle openbare bijeenkomsten verboden en mogen alleen staatsmedia nog verschijnen en uitzenden.

Demonstranten staken eerder dinsdag onder meer het hoofdkantoor van de regerende Mongoolse Revolutionaire Volkspartij in brand en plunderden het gebouw. Militairen schoten in de lucht om de menigte te verdrijven. De oppositie betoogde ook in de industriestad Darkhan.

Volgens buitenlandse waarnemers verliep de stembusgang over het algemeen eerlijk en vrij. De kiescommissie moet de officiële uitslag nog bekendmaken.

Het ooit communistische Mongolië, een land van uitgestrekte steppes en woestijnen, is een van de weinige democratieën in Centraal-Azië.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.