Home

Achtergrond 167 x bekeken

Rechter gaat varkenstransport bekijken

Politierechter P. Brouns van de rechtbank in Zutphen gaat in september zelf de gang van zaken bij het laden van vleesvarkens en het afleveren van de dieren bij de slachterij bekijken.

Dat is de voorlopige uitkomst van een zaak tegen varkenshandelsbedrijf Posthouwer Boerkamp in de Wilp en twee varkenshouders.

Het varkenshandelsbedrijf was geverbaliseerd voor het vervoer van twee dieren in twee transporten van de twee varkenshouders die volgens de VWA en AID niet hadden mogen worden vervoerd vanwege lichamelijke gebreken. De officier van justitie eist boetes van 900 euro voor de boeren en een boete van 2700 euro voor de transporteur. Sinds vorig jaar geldt de regel dat wrakke dieren (zorgvee) niet meer mogen worden vervoerd, maar op de boerderij moeten worden geëuthanaseerd.

Volgens Posthouwer ging het in deze zaak om een varken met een kromme poot als gevolg van een afwijking die bij de geboorte al was ontstaan en om een dier dat waarschijnlijk hersenvliesontsteking had gehad en daardoor wankel op de poten stond.

In de behandeling van de zaak wees de handelaar op de omstandigheden tijdens een transport en op het feit dat het voor de chauffeurs vrijwel ondoenlijk is om van elk dier de conditie te beoordelen. Ook ging het over de vraag wanneer een dier als te zwak moet worden beoordeeld om te mogen worden vervoerd.

De rechter ging een eind mee in het verweer van de handelaar en van de twee varkenshouders die ook bij de behandeling van de zaak aanwezig waren. Hij wil nu zelf zien hoe de gang van zaken is bij een varkensstransport en dan zijn definitieve oordeel uitspreken.

Of registreer je om te kunnen reageren.