Home

Achtergrond 160 x bekeken

Politiebond: bezuiniging kost tot 1200 banen

De bezuiniging van 100 miljoen euro deze kabinetsperiode bij de politie kost duizend tot 1200 banen.

Dat concludeert de grote politievakbond ACP op basis van een eigen inventarisatie. "We zien dat korpsen bezig zijn arbeidsplaatsen te laten verdwijnen. Dat gaat ten koste van blauw. Dat was niet de afspraak'', zei vakbondsvoorzitter Gerrit van de Kamp donderdagavond in de actualiteitenrubriek Nova. Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken wil dat de politie het miljoenenbedrag bespaart door efficiënter te werken, zodat banenreductie niet nodig is.

Van de Kamp waarschuwt dat het schrappen van administratieve functies bij de politie niet zal helpen om voldoende blauw op straat te houden. "Die werkzaamheden moeten toch gedaan worden.'' Hij vreest daarom dat een deel van de agenten die nu nog op straat loopt uiteindelijk achter het bureau wordt gezet om de administratieve klussen over te nemen.

De politie-inzet staat volgens de ACP momenteel al onder druk. De politie heeft meer dan vierduizend vacatures. Daar komen de consequenties van de vergrijzing nog bovenop. Bovendien sturen korpsen minder mensen naar de opleidingsschool van de politie, omdat de opleidingsplaatsen geld kosten. Het aantal aanmeldingen voor de opleiding is met vierhonderd gedaald, aldus de ACP.

De politievakbond vreest dat de bezuiniging niet alleen zal resulteren in minder blauw op straat, maar ook in een verslechtering van de opsporing van criminaliteit. Het kabinet heeft zich voorgenomen de criminaliteit deze periode met 25 procent terug te dringen.

De VVD-fractie in de Tweede Kamer wil garanties van minister Ter Horst dat de bezuinigingen niet ten koste gaan van blauw op straat. Kamerlid Laetita Griffith vraagt zich af hoe de minister de mogelijke gevolgen van de bezuiniging kan rijmen met het kabinetsplan om de criminaliteit fors te verminderen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.