Home

Achtergrond 211 x bekeken

Politici vaker bedreigd

Het aantal bedreigingen aan het adres van ministers en Tweede Kamerleden is fors toegenomen.

Het politieteam dat deze zaken onderzoekt, kreeg in de eerste helft van dit jaar al 225 aangiftes binnen. In heel 2007 waren dat er 267.
Veel dreigementen zijn afkomstig van minderjarige 'grappenmakers', die vanuit scholen hatelijke e-mails versturen. De leider van het Team Bedreigde Politici, Mariette Frencken, zegt dat deze week in de Korpskrant, het huisorgaan van de politie Haaglanden. Het AD berichtte er vandaag over.

De poederbrieven, telefonische dreigementen, geschreven scheldpartijen, hate-raps en e-mails met doodsbedreigingen komen volgens Frencken uit alle hoeken van de samenleving. PVV-leider Geert Wilders is de meeste bedreigde politicus.

Bijna 40 procent van de bedreigingen in 2007 is opgehelderd. Eén verdachte was verantwoordelijk voor zestig van de 267 bedreigingen. Ongeveer 150 onderzoeken lopen nog. Van de bedreigingen die dit jaar zijn geuit, is al in ruim de helft van de gevallen een verdachte aangewezen.

Frencken constateert dat steeds vaker minderjarigen achter de dreigementen schuilgaan. "We zien veel e-mails die vanuit scholen zijn verstuurd. Onderzoek leert dan vaak dat het leerlingen zijn geweest, die 'gewoon even een mailtje' wilden sturen. Tijdens een verhoor zeggen ze dan: 'Ik heb wel geschreven dat ik zijn kop eraf zou snijden, maar dat bedoelde ik niet zo'. Mensen vinden het tegenwoordig kennelijk normaal om iemand te bedreigen.''

Hoewel de meeste dreigementen uiteindelijk loos blijken te zijn, moet elke zaak wel worden onderzocht. De politie stelt daarbij in overleg met het Openbaar Ministerie prioriteiten. Daarbij wordt vooral gekeken naar de ernst, haalbaarheid, maatschappelijke impact en de persoonlijke gevolgen van een bedreiging, aldus de teamleider, die pleit voor een harde aanpak van de verdachten. "Dreigementen hebben een enorme impact op mensen en hun omgeving.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.