Home

Achtergrond 266 x bekeken 2 reacties

PD betrapt pootgoedtelers

Meerdere pootgoedtelers in Noord-Nederland zijn door de Plantenziektenkundige Dienst (PD) betrapt op beregenen met oppervlakte water.

Dat bevestigt de PD. Om hoeveel telers het betreft, wil de PD niet kwijt. Door de droogte in Noord-Nederland groeien de aardappelen slecht, waardoor de betreffende telers de gok namen de poters te beregenen met oppervlaktewater. Pootgoed beregenen met oppervlaktewater is in heel Nederland niet toegestaan vanwege besmettingsgevaar met bruinrot. Bronwater is in Noord-Nederland niet voorhanden.

De gevolgen zijn groot voor de betrapte pootgoedtelers. De bedrijven krijgen de status ‘beregend’. Dat houdt in dat gedurende drie jaar 1 monster per 25 ton pootgoed op bruinrot getoetst moet worden. Normaal is dat maar 1 monster per partij pootgoed. Daar komt bij dat de pootgoedpartij ook de status ‘beregend’ krijgt toebedeeld. De nateelt van dat pootgoed krijgt dan automatisch ook de status beregend. Met andere woorden, de met oppervlaktewater beregende partij pootgoed van die betrapte telers is in Nederland onverkoopbaar geworden.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  rene vermunt

  Ik wel interesse in dat pootgoed hoor.
  Ze maken iedereen maar bang om niets.

 • no-profile-image

  x

  wie controleerd dat het pootgoed niet alsnog als pootgoed via het grijze circuit wordt verkocht.... Misschien gokken de telers wel op hoge pootgoed of consumptieprijzen, dan is afkeur finacieel best aantrekkelijk. Of voor dik geld stiekum als pootgoed afzetten of anders kilo's maken en de consumptie in....

Of registreer je om te kunnen reageren.