Home

Achtergrond 158 x bekeken

Overheid VS helpt hypotheekbanken

De Amerikaanse overheid wil de noodlijdende hypotheekbanken Fannie Mae en Freddie Mac helpen door miljarden dollars aan aandelen te kopen van beide bedrijven en ze extra geld te lenen.

Dat heeft de minister van Financiën Henry Paulson bekendgemaakt.

De Senaat en het Huis Van Afgevaardigden moeten eerst nog toestemming geven, zodat de regering de komende twee jaar aandelen in beide bedrijven kan kopen. Ook gaat de kredietlimiet van beide hypotheekreuzen omhoog. Veertig jaar geleden werd deze gezet op 2,25 miljard dollar toen Fannie Mae 15 miljard dollar aan schulden had uitstaan. Nu heeft Fannie Mae ongeveer 800 miljard en Freddie Mac ongeveer 740 miljard aan schulden uitstaan, aldus de New York Times zondag.

'Fannie en Freddie' zijn eigenaar van of staan garant voor meer dan de helft van alle uitstaande hypotheken in de VS, in totaal meer dan 5 biljoen dollar. Beide bedrijven hebben ernstig te lijden onder de crisis op de Amerikaanse huizenmarkt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.