Home

Achtergrond 1004 x bekeken

Oogst blauwmaanzaad loopt vertraging op

Akkerbouwer Ron van Alphen uit het Groningse Warfhuizen loopt door zijn perceel blauwmaanzaad. ”Het gewas staat er goed bij, maar is door de droogte wel erg laat opgekomen”, vertelt hij.

”Normaal staat het gewas rond 1 juli in volle bloei, maar dit jaar was dat vier weken later. Daardoor kan ik waarschijnlijk pas half september dorsen.” Van Alphen weet niet of de late opkomst gevolgen heeft voor zijn opbrengst. ”De planten zijn dit warme weer niet gewend, dus wellicht rijpen ze sneller af en dat betekent minder zaad.” Foto Jan Bouwman

Het akkerbouwbedrijf Johannes Kerkhovenpolder in het Groningse Woldendorp is begonnen met de oogst van 350 hectare wintertarwe. De kwaliteit is goed, zegt directeur Jan Bouman. ”De opbrengst ligt hoger dan vorig jaar. De combine heeft rupsbanden om structuurbederf te voorkomen. Het maaibord is 9 meter breed en heeft aan beide zijden een camera. Die bestuurt de combine zodat het maaibord altijd mooi aansluit. We kunnen zo’n 4 hectare per uur oogsten.” Foto Koos van der Spek

Unilever breidt de productie van Ben & Jerry’s ijs de komende tijd stevig uit, is het plan. De fabriek in Hellendoorn, waar ook Ola-, en Hertog-ijs wordt gemaakt, moet de productie van het duurzame Ben & Jerry’s voor heel Europa verzorgen. Hofleverancier van het ijs zijn de koeien van coöperatie Cono, voor zover ze vallen onder het Caring Dairy project. Cono heeft in de regio zo’n tachtig boeren zitten, van de voormalige coöperatie De Vechtstreek, plus elf boeren die Cono met het Caring Dairy-programma heeft overgenomen van Hoogwegt. Foto Michiel van de Velde

Bezoekers van het Themapark De Westlandse Druif kregen zaterdag de gelegenheid zo’n 25 verschillende soorten tafeldruiven te proeven. Ruim 250 bezoekers brachten een bezoek aan de druiventuin en beoordeelden de smaak van de rijpe druiven. ”De bezoekers waren razend enthousiast”, reageert Marjoke van der Wilk. ”Van de 25 soorten, die geproefd konden worden bleek er één een duidelijke voorkeur te hebben. Het ging hier om het druivenras Ribier, een rosédruif met een zoete smaak. Helaas hebben we van deze soort maar één boom staan, zodat het nog niet mogelijk is daar een commercieel ras van te maken. Misschien iets voor de toekomst.” Foto De Westlandse Druif

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.