Home

Achtergrond 152 x bekeken 1 reactie

Olie brengt 1,25 biljoen dollar op voor Opec-leden

Dankzij de torenhoge olieprijs stroomt het geld binnen in de landen van de Opec. De leden van de Organisatie van Olie-Exporterende Landen verdienen dit jaar 86 procent meer aan de export van olie dan in 2007.

Dat blijkt uit schattingen van het energieagentschap van de Amerikaanse overheid (EIA).

Volgens de EIA incasseren de olie-exporterende landen dit jaar het recordbedrag van 1,25 biljoen dollar (797 miljard euro) voor de uitvoer van hun olie. In 2007 was dit nog 671 miljard dollar. De EIA verwacht dat de opbrengsten in 2009 nog eens met 6 procent zullen stijgen.

In de eerste helft van 2008 bracht de olie-export al 645 miljard dollar op voor de OPEC-leden. Hiervan kwam bijna een derde terecht in Saudi-Arabië, dat in de eerste maanden van dit jaar slechts 2 miljard dollar minder aan de olie-export overhield dan in geheel 2007.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Sheik Iznogoodh

    Beter een olieboer als een varkensboer.

Of registreer je om te kunnen reageren.