Home

Achtergrond 187 x bekeken

OPEC: onzekere tijden voor olievraag

De vraag naar olie neemt de komende jaren toe, maar de stijging is niet meer zo vanzelfsprekend als in de afgelopen tijden.

Dat meldde de Organisatie voor Olie-Exporterende Landen (OPEC) vandaag in haar jaarlijkse 'Wereld Olie Vooruitblik'. De vraag naar olie komt in 2030 uit op 113 miljoen vaten per dag, aldus OPEC. Het gaat daarbij om olie die door de dertien lidstaten van de organisatie naar boven wordt gepompt. Vorig jaar voorspelde de OPEC nog een gebruik van 117,6 miljoen vaten per dag over 22 jaar. In 2008 ligt de vraag op circa 86,9 miljoen vaten OPEC-olie per dag.

Door de lagere vraag komen ook de investeringen die de OPEC-landen in de oliesector moeten doen in gevaar, zo waarschuwde OPEC-voorzitter Abdullah Al-Badri. "Zonder het vertrouwen dat de vraag toeneemt, kan de stimulans om te investeren vervallen.'' De OPEC maakt zich vooral zorgen over de plannen van de VS en Europa om de kosten te beperken en om alternatieve energiebronnen te ontwikkelen ten behoeve van het milieu.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.