Home

Achtergrond 215 x bekeken

Nieuw record olieprijs door beslissing ECB

De olieprijs steeg deze week in de VS naar een nieuwe recordprijs van 144 dollar (€ 90,60). Noordzee-olie doorbrak tevens voor het eerst de grens van 140 dollar (88 euro).

De gasprijzen voor agrarische toepassing lijken mede hierdoor vooralsnog niet onder de 40 cent per kuub te gaan dalen, verwacht groothandel Agro-Energy. De records hebben volgens economen te maken met de Europese Centrale Bank (ECB) die gisteren de marginale beleningsrente met 0,25 procentpunt verhoogde. Dit leidt er doorgaans toe dat investeerders geld steken in veilige bulkproducten als olie en granen. Zo dekken ze het risico van verdere inflatie af.

De verhoging van de rente heeft een tweede effect: de dollar zal verder verzwakken. Wellicht daalt de waarde ten opzichte van de euro onder de $ 1,50 (nu $ 1,58). De gasprijs ligt momenteel onder de marktwaarde. Dat stellen althans de energieministers van Qatar en Algerije, beide topproducenten van aardgas, in een interview met financieel persbureau Bloomberg. Eerder stelde Shell vast dat de capaciteit van gasverwerking niet is ingesteld op de snel toenemende vraag.

Qatar en Algerije houden het op een niet-faire prijsstelling. De energieministers vinden dat gas in principe een duurzaam substituutproduct is en dat deze prijzen dus enkele tientallen procenten onder de marktwaarde liggen. Wanneer omgerekend wordt naar energiewaarde kost een 'vat' aardgas 86 dollar (54 euro). Het verschil met de olieprijs is dus ongeveer 40 procent. Een gat dat volgens gasproducenten kleiner dient te worden. De glastuinbouw meent niet voor dergelijke prijzen te kunnen telen.

Het Internationaal Monetair Fonds stelt dat de hogere voedsel- en energieprijzen de stabiliteit van de wereldeconomie aantasten. Nederland exporteert meer dan 80 procent van zijn agrarische productie en heeft zodoende minder te vrezen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.