Home

Achtergrond 293 x bekeken

NOP en NVP niet onder indruk van Duitse supers

De pluimveeorganisaties NOP en de NVP zijn niet erg onder de indruk van de recente Duitse uitspraken over de Kleingruppenhaltung.

"De Duitse supermarkten hebben wel vaker wat geroepen waar niets van terecht kwam", aldus Jan Wolleswinkel, voorzitter van de NOP. "Ik moet eerst nog zien hoe de uitspraken van deze Duitse supermarkten nu zullen uitpakken in de praktijk", aldus Wolleswinkel. Ook wijst hij op de complexe Duitse staatsinrichting. De deelstaten hebben op veel terreinen hun eigen beleid. De NOP-voorzitter ziet de huidige Duitse ontwikkeling wel als een tegenslag voor de alternatieve kooisystemen.

Secretaris Jan Brok van de Nederlandse vakbond Pluimveehouders is ook niet meteen pessimistisch over de toekomst van de Kleingruppenhaltung. "De Duitsers moeten eerst zelf maar eens uitzoeken welke kant ze op willen met hun huisvestingssystemen."
Brok denkt dat er grote problemen gaan ontstaan als ook de Kleingruppenhaltung (na de verrijkte kooi) als alternatief voor de legbatterij zou worden afgeschaft. Brok: "Uit oogpunt van volksgezondheid en voedselveiligheid is kooihuisvesting het beste systeem. De kippen komen niet in aanraking met hun eigen mest en daardoor is de kans op allerlei besmettingen veel kleiner." Brok verwacht dat bij een eventueel verbod op de Kleingruppenhaltung, de Duitse pluimveesector een forse tik zal krijgen. "Veel bedrijven zullen geen kip meer houden, omdat de kostprijs te hoog is. Dat kan op korte termijn gunstig zijn voor de Nederlandse sector, maar op de lange termijn is niemand daar bij gebaat."

Ook de Nederlandse Dierenbescherming ziet niets in de Kleingruppenhaltung. "We zitten wat dat betreft op de zelfde lijn als de Duitse dierenbescherming. De kip schiet nauwelijks iets op met de Kleingruppenhaltung. Wij zijn voor scharrelsystemen met vrije uitloop", zegt een woordvoerder.

Of registreer je om te kunnen reageren.