Home

Achtergrond 182 x bekeken

NAK constateert minder bacterieziek in pootgoed

Er komt dit jaar minder bacterieziek voor in pootaardappelen.

Maar de keuringsdienst NAK vindt wel meer virusziekten. Ook is al primair virus gevonden. De dienst heeft per 1 juli 6,5 procent van het pootgoed in klasse verlaagd. Dat was vorig jaar op die datum 14,3 procent. Het aandeel afkeuringen op 1 juli is gedaald van 3,4 procent vorig jaar naar 0,9 procent dit jaar. Volgens de NAK zijn momenteel ruim tweederde van de percelen voor de tweede keer gekeurd. De verlagingen en afkeuringen worden voor 60 procent veroorzaakt door bacterieziek.

Virusziekten zijn voor 21 procent de oorzaak. Het aanwezig zijn van bacterieziek en virusziek in hetzelfde perceel zorgt in 8 procent van de gevallen voor een verlaging of afkeuring. "Bacterieziek valt vergeleken met vorig jaar mee." De NAK vindt de ontwikkeling van de gewassen over het algemeen goed. "Er zijn wel grote verschillen in stand, zowel tussen als in percelen. Eén van de oorzaken is het verschil in neerslag."

De NAK heeft de eerste aanvragen voor loofvernietiging binnengekregen. De dienst heeft de adviesdata voor de loofvernietiging vastgesteld. Als een teler zich aan die datum houdt kan hij voor de pootgoedklassen A en C ontheffing krijgen voor de nacontrole.

Of registreer je om te kunnen reageren.