Home

Achtergrond 140 x bekeken

Ministers EU wijzen lagere olieaccijns opnieuw af

Een nieuwe Franse poging voor een accijns- en btw-limiet op olie is vandaag van tafel geveegd door ministers van Financiën van EU-landen.

"We moeten geen kortetermijnmaatregelen nemen voor een langetermijnprobleem'', zei minister Wouter Bos (Financiën) na EU-beraad in Brussel. "We gaan ervan uit dat de olie duur blijft. Dat los je niet op door de accijns te verlagen.''

Bos wil liever de koopkracht repareren van mensen en minder afhankelijk worden van olie. "Met wat gepingpong over en weer was er brede consensus over'', zo vatte de PvdA-vicepremier het gevoel onder de minissters samen.

President Nicolas Sarkozy van huidig EU-voorzitter Frankrijk had dit voorjaar opgeroepen om de btw op brandstof te bevriezen. Hij vindt het onredelijk dat de staat steeds meer geld binnenkrijgt door de dure diesel. Vooral Duitsland verzet zich tegen zo'n limiet.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.