Home

Achtergrond 325 x bekeken 26 reacties

Megaverlies varkenshouderij

De vermeerderaars in Midden-Europa hebben vorig jaar 2,5 miljard euro aan vermogen verloren. Daar is de eerste helft van dit jaar nog eens 1 miljard euro bijgekomen.

Dat komt door de lage biggenprijzen en de gestegen bedrijfskosten. Dat heeft de Duitse varkenshoudersorganisatie ISN berekend. ”De kosten voor energie en voer zijn in een jaar tijd verdubbeld. Er is langzamerhand een fatale situatie ontstaan in de Duitse varkenshouderij”, stelt ISN-voorzitter Franz Meijer zu Holte.

Ook in Nederland is de nood hoog, zegt voorzitter Annechien ten Have van de LTO-vakgroep Varkenshouderij. "We hebben de pech dat de hogere bedrijfskosten samengaan met een prijsdal in de varkenscyclus. Sommige bedrijven hebben het nog moeilijker dan tijdens de varkenspestepidemie in 1997. De situatie is heel zorgelijk."

Het rendement in de keten moet goed worden verdeeld, stelt Ten Have. "Maar ook de slachterijen verdienen niet veel. De marges worden vooral verderop in de keten gemaakt. Het is echter in ieders belang dat alle schakels in de keten even sterk zijn."

Voorzitter Wyno Zwanenburg van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) gaat volgende week overleggen in Brussel met europarlementariërs, lobbyisten en ambtenaren van de Europese Commissie over de situatie in de varkenshouderij.

Lees ook ISN: hogere biggen- en varkensprijs broodnodig

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ondernemer

  Zaterdag stond in Nieuwe Oogst het volgende bericht: Kostprijs big opnieuw gestegen. De kostprijs vaneen big is nu: €55,15. De marktprijs is deze week: Vion € 27,00 Stel productie per FTE op (300 zgn x 25 bgn) 150 bgn per week. Dan kom ik op een verlies per week van 150 x € 28 = 4200 Euro. Welke ondernemer kan zich dergelijke verliezen permiteren?
  Dat kan alleen een gezinsbedrijf dat met eigen arbeid en veel eigen vermogen werkt....... Dit zijn variabele kosten.... zeggen de "andere partners" in de keten.
  Die "andere partners" in de keten proberen ons uit handelspolitieke overwegingen "van alles" wijs te maken.
  (vrije markt, ondernemerschap , wereldmarkt etc) WIJ agrarische ondernemers moeten veel beter opkomen voor onze rechten.
  Daar hoort bij dat we ons eerst zelf bewust zijn/worden van een eerlijke kostprijs en eerlijke opbrengstprijzen. Dat moeten we ook vertellen aan consumenten. Pas dan kunnen we verwachten dat er (na verloop van tijd) verbetering komt in de situatie van de primaire agrarische sector. Daarmee bedoel ik niet alleen de varkenshouderij maar ook de melkveehouderij.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Het is natuurlijk schokkend om het onderstaande voorbeeld te lezen En De politiek met de mond vol van normen en waarden draait zijn rug naar deze uitbuitting toe

 • no-profile-image

  Jonas

  Wat we nodig hebben zijn competente vleesverkopers bij de slachterijen en retailers, die ons vlees moeten verkopen aan de machtige supermarkten. Zij moeten gewoon een bodem in de prijs leggen, die nooit lager kan liggen dan de kostprijs van de varkenshouders op het moment van verkoop van dat vlees, en niet de kostprijs van 4 maanden geleden of nog langer. Dan zullen de supermarkten dreigen dat ze hun vlees wel uit het buitenland gaan halen, en dat zullen ze ook wel even gaan doen, maar omdat dat maatschappelijk onverantwoord is (we hebben dan als varkenshouderij genoeg argumenten om ze aan de schandpaal te nagelen) zullen ze dat nooit lang volhouden. Hier ligt dus een zware taak voor de vleesverkopers, we hebben vleesverkopers met ballen nodig!!!

 • no-profile-image

  investeerders en banken

  Het zijn de primaire landbouwbedrijven die klagen. Investeerders en banken hoor je niet klagen. Nee, want die verdien en bakken met geld aan. Was het niet een bepaalde bank die vorig jaar reclame begon te maken voor het beleggen in grondstoffen? Met als gevolg doorstijgen van deze prijzen. Ze zagen natuurlijk aankomen dat via de bio-energie veel grondstoffen uit het veevoercircuit weggekocht ging worden. Dus kassa, beleggers blij en de bank. Ach laat die boer maar aantobben toch? Is dit nu geen witte boordencriminaliteit?

 • no-profile-image

  melkveehouder

  @Northwest. Jouw visie gaat alleen op in een zelfvoorzienend land zoals Canada. Als je van de export afhankelijk bent kan dit niet.

 • no-profile-image

  Jac

  wat een gezeur weer van enkele schoppertjes. Makkelijk hè om LTO of andere belangenorganisaties overal de schuld van te geven. Deze organisaties zijn de enige die nog iets voor je willen betekenen.
  Steek de hand eens in eigen boezem en kijk wat je zelf kunt doen, verder kun je het toch gewoon aangeven bij LTO en de vakbonden wat jij vindt dat er moet gebeuren? Nog niet tevreden, zet jezelf dan eens in bij een van de organisaties, besturen, ipv iedereen uit te schelden en zelf lekker thuis te blijven zitten. Aan dit soort zagers/zeurders heeft niemand in deze sector, of welke ander dan ook, iets.
  Laatste optie misschien, stop er dan mee als het je zo tegen staat..........

 • no-profile-image

  maydonna

  we zijn weer daar waar de sector 60 jaar geleden ook was uitgekleed door overheid en bedrijven die wel een smak geld aan ons verdienen . de winst percentages van de voerfabrieken liegen er niet om ook vion doet overname na overname van ons geld rendac rabo en zlto boeren zo goed dat ze van gekheid niet weten wat met de centen te doen. wij bungelen aan de laatste mem en omdat we elkaar beconcureren en niet sterk zijn worden we uitgekleed . maak het vlees zo duur als je wilt . de boer ziet er niets van 1 kilo kost 1 euro om te slachten laat het 1 euro kosten voor transport de boer krijgt mischien 1.55 de consument betaald ongeveer gemiddeld genomen 6 euro de kilo waar blijft de rest . als je praat met mensen uit het bedrijfs leven lullen ze je moet je kostprijs verlagen . nou ze is alleen maar duurder geworden . ik krijg ze al tien jaar niet vergoed . het rendement van de hele sector moet omhoog anders is er over 5 jaar geen varkenshouderij meer in nederland. dus slachtterijen begin eens om ons de kostprijs te betalen de mijne is 1.90 euro wie durft er voor uit te komen . we lullen allemaal maar elkaar achterna maar zeggen niet waar het om draait de centen.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  C zevenbergen. Misschien heb je gelijk en moeten de kunstmestkosten vijf keer ze hoog komen te liggen. Dan wordt het voer misschien wel duurder maar krijgt de veehouderij goed betaald voor de mest.
  Er zullen enkele akkerbouwbedrijven het niet redden, maar dan wordt het beter voor de overblijvers.

 • no-profile-image

  ties

  er wordt al jaren geen reet verdiend aan die gore rotvarkens. Ik kap ermee

 • no-profile-image

  Boos

  Het rendement in de keten moet goed worden verdeeld, stelt Ten Have. Dat heb ik S.J. Schenk ook al eens horen zeggen maar vervolgens gaat LTO weer terug naar de orde van de dag. De leden zijn weer gerustgesteld!!

 • no-profile-image

  M.D.

  Als die dit, als die dat,...., als wij varkenshouders eens zouden afspreken hoeveel een varken maximum mag wegen op het moment van slachten, bijvoorbeeld max 105kg levend, dan zou het aanbod verminderen, dan zal de prijs verhogen. Is 105kg nog teveel, dan kan die naar 100kg of lager. De overige kg worden niet betaald, gratis!! dit om de cowboys ook te ontmoedigen. Dit is enkel haalbaar als we dat europees afspreken natuurlijk, europeese pigs producers (EEP)... Minder vlees, betere vleesprijs, meer mestrondes, meer biggen nodig, betere biggenprijs, minder voer , minder mest.... Tis maar eens een idee....

 • no-profile-image

  samen

  Er is maar 1 mogelijkheid en dat is samen het bundelen van krachten, samen in en verkopen om zo meer macht te krijgen. Zoals bv www.unifar.nl

 • no-profile-image

  J.M.Dunnebier

  Het is volgens mij wetmatigheid van vraag en aanbod,er wordt dus te veel geproduceerd en of het product deugt niet
  In ieder geval stoppen met de Bioindustrie!

 • no-profile-image

  boer

  Hee Dommebier, hoe kun je met iets stoppen als het helemaal niet bestaat. Bioindustrie is er nog nooit geweest, dat heet varkenshouderij. Bioindustrie komt er wel aan, de biologische sector wordt steeds groter. Dus het duurt niet lang meer of er zijn megabedrijven met veel vreemd personeel om deze nieuwe bioindustrie te runnen.

 • no-profile-image

  Karel

  Er wordt nu dik verdiend aan de vleesvarkens

 • no-profile-image

  c

  ligt het probleem ook niet bij het alsmaar uitbreiden met de gedachte zo verlaag ik me kostprijs, op zich wel logisch maar er word were wel ene overschot gecreeerd met het gevolg veel te lage verliesgevende prijzen. in een ander forum heb ik al gezegd misschien zouden de voerkosten eens zo hoog moeten worden des te eerder zijn er afvallers en word het dan pas weer goed voor de overblijvers.

 • no-profile-image

  Klaas

  De LTO is zo gelukkig zo hoeven niemands belangen te behartigen, dat laten ze gewoon over aan de vrije markt. Hun "Visie "hebben ze overgenomen van Europa en ze zijn alleen nog goed in het uitleggen van de gektste regels aangaande het milieu,
  die uit Brussel komen.

 • no-profile-image

  CM

  Als alle neuzen dezelfde kant op staan en we doen wat we afspreken[betrouwbaarheid] is het voorstel van M.D.België de schakel in de oplossing.Verder zouden ook de basisproducenten de verhoogde voerprijzen moeten kunnen doorberekenen want daar zit de bottelnek,de opbrengstprijzen volgen de kosten niet.De prijzen voor de consument zullen dus omhoog moeten en dan maar weer afwachten of ze varkensvlees op het menu zetten.

 • no-profile-image

  harm

  als,als,als,en as is verbrande turf,er wordt nog een schakel niet genoemd,nl de mengvoerfabriek,hoeveel marge pakken die,en handelaars in grondstoffen , het is een speculatie verhaal ! Er ligt een grote opdracht en uitdaging voor de inkopers en manangers van deze schakel om deze speculatie te doorbreken om zo de voerprijzen weer te normaliseren!

 • no-profile-image

  c

  nou pete internationaal dan is het toch goed dan heeft er iedere ondernemer er baat bij dat de tarwe duurder is.

 • no-profile-image

  northwest

  Productie dicipline, ofwel quotering, met daaraan gekoppeld een kostprijs + marge. Hier in Canada doen we dat met de melk en pluimvee industrie. De consument is verzekerd van een constante beschikbaarheid van voedsel en voor een eerlijke en redelijke prijs.

 • no-profile-image

  pete

  C uit zevenbergen, in het geval dat je het niet in de gaten hebt, de voerprijs is inmiddels wel zo hoog dat er over de hele wereld varkenshouders stoppen. Geschat word op 10 a 12%. Vele van hun zullen niet opnieuw beginnen en als je maar 2% minder aanbod nodig hebt om de prijs omhoog te stuwen weet je wat er gaat gebeuren. De vraag is alleen, hoe lang duurt dat nog?

 • no-profile-image

  LTO boerin

  Het verhaal van Jonas geldt ook voor de
  melkveehouderij. Er zitten geen competente verkopers bij de zuivelindustrie, de supermarkt maakt de dienst uit.

 • no-profile-image

  burke

  als deze berichten nooit verder komen als de agrische bladen , wordt de consument nooit eerlijk voorgelicht.
  Er wordt door de retail verdient , de consument moet betalen en duur ook.
  Speel deze berichten eens door naar de grote landelijke dagbladen en laat Jan plubliek dit eens lezen.
  De varkenshouderij begint op een hobby te lijken, maar deze hobby kost wel veel geld.

 • no-profile-image

  als

  als mn tante n lul had gehad was ze mn oom geweest...

 • no-profile-image

  Rob de Wit

  Het wordt eens tijd dat men de LTO in zowel de varkens, als in de melkveesector aan de kant schuift. Ik weet niet welke belangen de LTO behartigd, maar die van de boeren zijn het in ieder geval niet.

  Tevens wordt er gesuggereert dat men verder in de ketens wel winstmarges behaald. Ik stel voor om in plaats van de fabrieken te blokkeren, gewoon de supermarkten blokkeren. Dan maar geen consumentvriendelijke acties. Men moet op alle fronten weten dat dit niet langer door kan/mag gaan!!

Laad alle reacties (22)

Of registreer je om te kunnen reageren.