Home

Achtergrond 161 x bekeken

'Meeste thuiszorginstellingen in financiële problemen'

Twee derde van de thuiszorginstellingen zit in de rode cijfers en loopt kans failliet te gaan. Koepelorganisatie ActiZ verwacht dat alle thuiszorginstellingen gezamenlijk een verlies zullen boeken van 96 tot 165 miljoen euro.

De organisatie heeft dat vandaag bekendgemaakt. Volgens ActiZ dreigen de thuiszorginstellingen vermalen te worden door diverse bezuinigingsoperaties van rijk, gemeenten en zorgverzekeraars die tegelijk worden uitgevoerd.

Volgens een woordvoerster lijken gedwongen ontslagen op den duur niet meer te voorkomen. Bedrijven zouden ook genoodzaakt worden om ervaren, opgeleid personeel te vervangen voor goedkoper personeel met minder diploma's.
Vorig jaar draaiden de gezamenlijke thuiszorginstellen een verlies van ongeveer 50 miljoen.

Thuiszorgorganisaties hebben sinds vorig jaar te maken met een nieuwe welzijnswet die de instellingen dwingt tot onderlinge concurrentie op prijs en kwaliteit op het gebied van de huishoudelijke zorg. De gemeenten zijn daarbij scheidsrechter en bepalen wie de opdrachten krijgt. Daarbij hebben de instellingen te maken met bezuinigingen in de AWBZ, de regeling die de zorg regelt voor onder anderen ouderen en chronisch zieken.

De thuiszorg had volgens ActiZ jarenlang het imago inefficiënt en bureaucratisch te zijn. "Maar dat is nu niet meer zo'', zegt een woordvoerster. ,,Het vet is echt van de botten. Er kan weinig meer worden bezuinigd.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.