Home

Achtergrond 501 x bekeken

Meer onderzoek naar sterfte bijen

Minister Gerda Verburg (Landbouw) gaat het onderzoek naar sterfte onder bijen "intensiveren en verbreden''.

Bijenhouders luidden vorige maand in een hoorzitting van de Tweede Kamer de noodklok over de "verdwijnziekte''.

Volgens Verburg is er geen reden tot paniek. Er zijn imkers die bijensterfte meemaken, en er zijn er die er niet mee kampen. Niettemin lijkt het erop dat er meer bijenvolken doodgaan dan vroeger en dat is reden voor extra onderzoek, aldus de CDA-bewindsvrouw in een brief aan de Tweede Kamer.

De varroamijt wordt gezien als de belangrijkste boosdoener, maar er is meer aan de hand. Er wordt ook gekeken naar andere factoren. In het onderzoek wordt internationaal samengewerkt. Volgens de bewindsvrouw is er nog te weinig bekend over de oorzaken van de bijensterfte om met gerichte maatregelen te komen.

In het onderzoek wordt ook gekeken naar de invloed van de parasiet Nosema ceranae. Er is bij de minister aangedrongen op een vervoersverbod om die te bestrijden, maar dat zal volgens Verburg weinig uithalen. De parasiet is al verspreid over ons land.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.