Home

Achtergrond 144 x bekeken 1 reactie

'Meer dan veertig graden in Nederland'

De kans is groot dat ons land aan het eind van deze eeuw (tussen 2090 en 2100) te maken krijgt met temperaturen tot ruim boven de 40 graden (zo'n acht graden meer dan de records nu).

Dat meldt klimaatonderzoeker Andreas Sterl van het KNMI. Hij deed in het kader van het Essence-project onderzoek naar veranderingen in de extreme temperaturen door de veranderingen van het klimaat. In het Midden-Oosten, Noordoost-India en grote delen van Australië zijn in de laatste tien jaar van deze eeuw zelfs temperaturen mogelijk van meer dan 50 graden, zo'n zes graden meer dan nu.

Computerberekeningen laten zien dat de hoogste temperaturen in een opwarmende wereld sneller stijgen dan het gemiddelde, aldus de onderzoeker. De meest extreme temperatuur stijgt in Europa en het midden van de Verenigde Staten bijna drie keer zo snel als de gemiddelde temperatuur.

In Irak zijn zelfs temperaturen tot 50 graden te verwachten. Grote en dichtbevolkte gebieden in het Midden-Oosten en India zullen eveneens waarden van rond de 50 graden bereiken.

Administrator

Eén reactie

 • no-profile-image

  Janzondervrees

  Aha, daarom die mooie hete zomers de laatste 5 jaar.
  Ik weet nauwelijks meer wat een hittegolf is.
  Trouwens knap om iets te voorspellen, dat niemand, die nu leeft, kan controleren !
  Kan een onderzoeker niet eens een stukje schrijven dat de "natuurgebieden" over 10 jaar ontgonnen moeten worden omdat er een tekort aan landbouwgrond is :)

Of registreer je om te kunnen reageren.