Home

Achtergrond 224 x bekeken 4 reacties

Maat: wij houden de schappen overeind

Juist door het takenpakket van de productschappen af te slanken, blijven de schappen bestaan.

Dat is volgens LTO-voorzitter Albert Jan Maat een belangrijk motief voor LTO om met een visie op de productschappen te komen. De visie, met als titel 'publiek wat publiek moet, privaat wat privaat kan' werd gisteren gepresenteerd. "De discussie over de schappen verloopt nu minder eensgezind dan voorheen. Wij treden met onze visie op als hoeder van de schappen. Een scherper geformuleerde opdracht leidt tot een betere acceptatie van deze bijzondere overheidsvorm", aldus Maat.

In de visie, waarvan eerder deze week de kern al uitlekte, stuurt LTO aan op afslanking van het takenpakket van de schappen. Die moeten zich niet meer bezighouden met beleidsadvisering, belangenbehartiging, lobbywerk en merkpromotie, vindt LTO.
De schappen moeten zich beperken tot (innovatie en onderzoek op het gebied van) voedselveiligheid, plant- en diergezondheid, arbeidsomstandigheden en arbeidsmarktbeleid.

Andere taken, zoals marktinformatie en -onderzoek, dierenwelzijn, sector- en productpromotie, moeten de schappen alleen doen als daarvoor binnen de schappen voldoende draagvlak bestaat. Volgens Maat wordt de visie door heel LTO en de daarbij aangesloten organisaties gedragen. Ze moet nu verder worden uitgewerkt. Daarnaast moeten de andere partijen in de schappen (verwerkende industrie en vakbonden), zich erover uitspreken.

Theo Meijer, voorzitter van de akkerbouwproductschappen, reageerde vandaag furieus. "Als van ons alleen een heffingenfabriek overblijft, zeg ik: trek de stekker er maar uit."

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  vd Brink

  Trek de stekker maar uit de gehele LTO.
  Laten de vakbonden de belangenbehartiging maar regelen, en de nuttige onderdelen van LTO maar overnemen.

 • no-profile-image

  gert

  allemaal dik betaalde ambtenaren die het wel kunnen volhouden

 • no-profile-image

  nn

  Trek de stekker er maar uit.

 • no-profile-image

  mitie

  trek de stekker maar uit ;;;die ambtenaren zijn niet bevlogen genoeg om de landbouw belangen te behartiggen;;ze praten meer in eigen en natuur belangen;;vak groepenkan beter de belangen zoals de L.N.M.Vakbond ;;

Of registreer je om te kunnen reageren.