Home

Achtergrond 157 x bekeken

'Leterme terug als premier België'

Yves Leterme komt mogelijk terug als premier van België.

Hij is de aangewezen persoon om het land te leiden, stelde de Franstalige christendemocrate Joëlle Milquet woensdag na een bezoek aan de koning. Ook bij andere partijleiders blijft Leterme in beeld als regeringsleider.

Leterme had de koning maandagavond zijn ontslag aangeboden, na amper vier maanden premierschap. De Vlaming miste de steun van zijn eigen partij, omdat hij geen akkoord had over een beloofde staatshervorming.

De koning heeft de ontslagaanvraag van Leterme nog steeds in beraad. Sindsdien krijgt de vorst bezoek van adviseurs, deelstaatpremiers en partijleiders.

Meerdere politici vragen een oplossing voor de nationale feestdag maandag. België viert dan zijn onafhankelijkheid van Nederland en de koning spreekt dan het volk toe.

Volgens ingewijden wil de koning het struikelblok van Leterme (de staatshervorming) doorschuiven naar een werkgroep. Daar kunnen premiers van de deelstaten rechtstreeks met elkaar onderhandelen. De regering, eventueel weer geleid door Leterme, zou zich dan met de andere dagelijkse zaken kunnen bezighouden.

De Vlamingen zien de doorstart van Leterme niet zitten: 67 procent wil niet dat hij aanblijft als premier, zo blijkt uit een opiniepeiling op de site van omroep VRT.

Leterme won de parlementsverkiezingen vorig jaar met een ongekend groot aantal voorkeursstemmen. Sindsdien is zijn populariteit gekelderd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.