Home

Achtergrond 296 x bekeken 4 reacties

'Laat Bulgaren en Roemenen volgend jaar aan de slag'

De grenzen kunnen volgens werkgevers en vakbonden met ingang van volgend jaar open voor Roemeens en Bulgaars personeel.

"De huidige krapte op de arbeidsmarkt, zowel in Nederland als ook in Polen, maakt dat er ruimte is om de grenzen open te stellen voor Bulgaren en Roemenen'', schrijven de sociale partners vandaag in een gezamenlijke brief aan de overheid.

Werkgevers- en werknemersorganisaties, verenigd in de Stichting van de Arbeid, reageren met hun brief op een debat van vorige week in de Tweede Kamer. Daar waarschuwde een Kamermeerderheid minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) voor versoepeling van het toelatingsbeleid van Oost-Europese werknemers.

De ondernemers en de vakbeweging stellen dat zij er hard aan werken om dit najaar "een sluitende aanpak'' te hebben voor de problemen, die er nu zijn met Polen en ander Oost-Europees personeel. Want net als een Kamermeerderheid maken de sociale partners zich zorgen over slechte huisvesting en onderbetaling van de arbeidsmigranten.

Daarom eisen werkgevers en bonden van het kabinet duidelijker maatregelen, bijvoorbeeld als het gaat om de hygiëne en brandveiligheid van huisvesting. Ook is een grotere opsporingscapaciteit nodig in de aanpak van oneerlijke concurrentie door illegale arbeid, uitbuiting en malafide uitzendbureaus. Verder moeten alle inspanningen erop gericht blijven om met de huidige krapte op de arbeidsmarkt zoveel mogelijk mensen met een uitkering aan de slag te krijgen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Maarten

  www.e-r-c.nl
  uitzendbureau voor Portugese uitzendkrachten

 • no-profile-image

  Willem Evertse

  Waarom komt er geen koppeling woonvergunning - werkvergunning, met controle op beide. Kort door de bocht: Zonder rijbewijs kan je geen auto kopen, want je mag er niet mee rijden. Wat zal het dan stil worden in Rotterdam, Den-Haag, ........

 • no-profile-image

  jan de Vries

  Iedere keer lees ik dat de grenzen open moeten voor Roemenen of Bulgaren
  Maar ik hoor niets over de mogelijkheid
  om te werken met Portugese mensen
  Die willen en mogen vrij komen werken
  in Nederland.

 • no-profile-image

  alleen voor werk

  Laat de regering eerst zorgen dat niet iedereen hierheen komt voor kort werk en lang een uitkering.
  Bulgaren en Roemenen komen uit landen met een persoonsregistratie die vele mogelijkheden biedt om andere buitenlanders op Bulgaars of Roemeens paspoort naar Europa te laten komen.
  Alle afgewezen Turken, Koerden, Irakezen e.d. kunnen zo weer legaal naar Nederland komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.