Home

Achtergrond 225 x bekeken 9 reacties

Kroes hanteert het vergrootglas bij zuivelfusie

Het diepgaande onderzoek dat Europees concurrentiecommissaris Neelie Kroes heeft aangekondigd naar de fusie van Friesland Foods en Campina is niet anders dan verwacht.

Zo reageren de beide zuivelcoöperaties op de bekendmaking van de Europese Commissie naar het onderzoek. “We hadden hier bij het bekendmaken van de zuivelfusie al mee gerekend. Niet voor niets hadden we gezegd dat we niet voor eind 2008 pas toestemming van de Europese Commissie verwachtten,” reageert een woordvoerder namens beide bedrijven.

Kroes noemt meerdere redenen om een diepgaand onderzoek te doen. Ten eerste dreigt er met de fusie van beide bedrijven wel een heel erg grote concentratie van marktmacht in de Nederlandse versmarkt voor zuivel te ontstaan. Bovendien overlappen de activiteiten van beide coöperaties elkaar op tal van andere fronten.

Dat zorgt ook op niet specfiek Nederlandse markten voor een sterke machtsbundeling. Kroes haalde in haar bericht ook de wereldwijd stijgende voedselprijzen erbij als argument om de fusie extra zorvuldig te onderzoeken.

Deze prijsstijgingen mogen geen argument op zich zijn om een fusie op af te keuren, licht een woordvoerder toe. Dat zou het gevaar van willekeur inhouden. Wel heeft de Europese Commissie volgens hem de plicht om extra zorgvuldig te kijken of in een al krappe markt, de concurrentie door de fusie niet te veel wordt beperkt.

Hoewel de verklaring van de commissaris streng getoonzet is, betekent dit niet dat ze vooruitloopt op een nee tegen de fusie. Er moet gewoon een goed feitenonderzoek komen en daar heeft ze nog negentig dagen de tijd voor.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  a.s. den braber

  Wat geweldig dat mevrouw Kroes zich opwerpt als beschermvrouwe voor die arme consumenten in Nederland. Gaan we gelijk dan ook even kijken naar de oliemaatschappijen. Volgens mij is daar ook nog wel wat te halen wat betreft consumentenbescherming. En o ja, al zou een liter melk iets meer gaan kosten, ben ik in ieder geval bereid om dat te betalen om onze boeren ook een redelijk inkomen te geven.

 • no-profile-image

  eko boer

  Marje,als de biologische boer slim is dan gaat hij gauw weg bij de grote cooperatie waar biologisch weinig serieus wordt genomen.
  Er is een prima alternatief bij Eko Holland(www.eko-holland.nl)waar we nu 50 cent krijgen tegenover Campina 38 cent.
  Makkelijk kiezen toch?

 • no-profile-image

  wibe

  B Stoks, ben je al lang weg uit Nedrland of ben je familie van Cruijf. Je bent niet te volgen.

 • no-profile-image

  boertje

  Goede zaak dat mevrouw Kroes hier naar kijkt: kijkt ze gelijk ook nog even naar de inkoopkombinatie van de supermarkten?
  Daar zit de echte macht.

 • no-profile-image

  Margje Vlasveld

  Wat zijn de gevolgen voor boeren die biologisch boeren, zou mevrouw Kroes dat ook kunnen uitzoeken?

 • no-profile-image

  Antoon

  @Wibe,
  hij is inderdaad onmogelijk te volgen, maar hij heeft het niet bij het rechte eind. als de 'managers' echt voor zichzelf zouden kiezen, dan hebben ze dat nu mooi dom gedaan, want bijna de helft van hen kan vertrekken uit het uiteindelijke dagelijks bestuur, er komt zelfs een helemaal nieuwe CEO, dus alleen van die kant is het al gelul. verder schiet de RvC er ook niks mee op voor zichzelf, zij vertegenwoordigen de aandeelhouders, en zorgen er juist voor dat de 'managers' doen wat goed is voor de boeren. Persoonlijk laat ik mensen als B.Stoks het liefst gewoon alleen, hun eigen complottheorieën in elkaar zetten.
  verder betekent een 'nee' van Kroes niet direct dat de hele fusie niet door gaat, maar waarschijnlijk zal de nieuwe cooperatie een paar merken af moeten stoten, zodat het marktaandeel in Nederland op bepaalde producten niet te hoog is.

 • no-profile-image

  gert

  laat ze dan ook eens kijken naar de stijgende olie en gasprijzen,die verschilen ook nogal wat in de EU

 • no-profile-image

  gert

  Kroes moet haar vergrootglas ook eens gebruiken bij de nederlandse diesel- en benzineprijzen ,die liggen gemiddeld 8 cent hoger dan de rest van de EU

 • no-profile-image

  B.Stoks

  Kroes is niet mijn eerste faforiet.Maar ik heb al velen van mijn vrienden in mijn vak gewaarschuwd voor die fusie. die fusie komt uit nood en uit mis managment vandaan.en komt alleen van daan van uit de top aldaar die zich zelf verzekerd wil hebben van een gigant salaris wat alleen verstopt kan worden als het tussen andere grote bedragen staat.
  Veehouders NL. het is te laat ook al doet Kroes het niet goed keuren.van beide kanten van de fabrieken dromen de managers er al van. stopt Kroes het gaat jullie prijs om laag met excuus dat ze alleen niet de wereld markt kunnen bemachtigen. Stopt Kroes het niet dan krijgen jullie ook niet meer want dan valt de hele zaak in slaap want de managers zijn verzekerd van een on over zichtelijke jaar rekening waar in hun salaris en gegarandeerde gouden hand druk vast staat. Sorry maar wat er ook uit komt verloren hebben jullie al.Die niet weg is. Is al te laat.Monopolie is verboden.org eerst dat jullie samen horig zijn en dan ga de straad of politiek op
  Ben blij geen Melkveehouder in NL meer te zijn. zou in de bak zitten

  Groeten B.Stoks

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.