Home

Achtergrond 181 x bekeken

Kinderen krijgen les in democratie

Groep acht van basisschool de Drieëenheid uit Oldenzaal is de eerste klas die meedoet aan het lesprogramma Beslist Den Haag over de democratie in Nederland.

Dat maakte een woordvoerder van de gemeente Den Haag vandaag bekend. Met het programma wil de stad samen met de gemeente Delft kinderen iets leren over het ontstaan en het bestuur van Nederland. Ook richt het lesprogramma zich op de huidige betekenis en werking van democratie op en rond het Binnenhof.

De Tweede Kamer nam onlangs een motie aan waarin staat dat alle jongeren een keer Den Haag en in het bijzonder het Binnenhof moeten kunnen bezoeken voordat zij voor het eerst hun stem uitbrengen bij verkiezingen. Den Haag steunt dit initiatief en nodigt daarom veertig groepen uit voor deelname aan Beslist Den Haag.

De politieke stad vindt het belangrijk dat jongeren weten wat democratie is en dat ze zich daarvan bewust zijn. "Kennis van de democratie draagt immers bij aan het besef van verantwoordelijkheid voor het reilen en zeilen in ons land'', aldus de zegsman.

Tijdens het programma bezoeken de jonge scholieren het Binnenhof in Den Haag. Ook gaan zij naar het museum Het Prinsenhof in Delft waar de rondleiding in het teken staat van Willem van Oranje, de grondlegger van het huidige Nederland. Op deze manier maken kinderen op een leuke manier kennis met de geschiedenis van Nederland. De dag wordt afgesloten met een workshop djembé en streetdance.

Voor de oudere leerlingen van de middelbare scholen is een speciaal programma ontwikkeld. Deze scholieren kunnen meedoen aan een educatief ochtendprogramma op en rond het Binnenhof en een creatief middagprogramma in Scheveningen. Op 2 september vertrekken de kinderen uit Oldenzaal naar Den Haag en Delft voor hun bezoek door 'de politieke geschiedenis van Nederland'.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.