Home

Achtergrond 175 x bekeken

'Joustra geeft productschappen meerwaarde'

Een mogelijke benoeming van Tjibbe Joustra als voorzitter van het PT kan van waarde zijn voor de positie van productschappen in Nederland.

Dat denkt Wim Tacken, voorzitter van handelskoepel FrugiVenta. "Personen met dergelijke kwaliteiten kunnen in de discussies met de Kamer over productschappen van strategisch nut zijn. Het is ook een herwaardering van het voorzitterschap, nadat in het recente verleden elders beschadigingen zijn opgetreden." Tacken doelt daarmee op de discussies rond het voorzitterschap van het PPE en PVV.

Supermarktkoepel CBL is vooral verheugd over Joustra’s politieke achtergrond. "Hij is een liberaal en we weten hoe liberalen over productschappen denken. We verwachten een andere invulling. Dat betekent geen belangenbehartiging, geen lobby en geen marktonderzoek", zegt hoofd consument en kwaliteit Marc Jansen.

Dick Hylkema, directeur van LTO Noord Glaskracht, ziet het als grote pré dat Joustra als PT-voorzitter voor tuinbouw de gesprekspartner wordt in Den Haag bij onderwerpen als energie en CO2-handelssysteem. Het versterkt de positie dat Joustra goed bekend is bij overheidsdiensten waarmee wordt overlegd.

Volgens Tacken is Joustra goed in staat bij tegenstellingen bruggen te slaan. Behalve een strateeg is hij volgens Tacken ook in de persoonlijke contacten prettig in de omgang en dus bindend.

De NVAF vindt daarentegen dat om Joustra een geur van geldverkwisting hangt, doelend op de media-aandacht rondom een te royale verbouwing van het UWV-hoofdkantoor in 2004. Volgens Jansen heeft die affaire geen rol gespeeld in de benoeming. ”We moeten hem beoordelen op zijn bestuurscapaciteit en naar de toekomst kijken. Hij is nooit afgebrand in het verleden, anders had zijn naam niet in het Nationaal Register gestaan.”

Tacken kent Joustra al jaren en heeft nooit een spoor van verkwisting bemerkt. "Ging het daar wel echt over die kwestie of is het gebruikt om persoonlijke tegenstellingen te maskeren?"

De NVAF roert verder ook het gebrek aan affiniteit met tuinbouw aan. In zijn carrière bij het ministerie van landbouw wordt Joustra vooral gekoppeld aan de aanpak van crises bij dierziekten. Voor Hylkema (LTO) telt dat hij bewust voor het PT heeft gekozen. "Dat geeft aan dat hij zich er thuis zal voelen."

Zal de ambtenaar zich op zijn plek voelen tussen de ondernemersachterban? Voor Glaskracht telt dat net zo zwaar als het uithangbord naar de overheid. Hylkema: "Hij zal af en toe zijn stropdas thuis moeten laten om met tuinders te praten."

Of registreer je om te kunnen reageren.