Home

Achtergrond 174 x bekeken

Joden kwaad over Duits inburgeringsexamen

De Centrale Raad van de Joden in Duitsland is kwaad over het nieuwe Duitse inburgeringsexamen. In de 310 vragen wordt onder meer de kennis van de Duitse geschiedenis getest, maar komt het woord ’holocaust’ niet één keer voor.

Er is sprake van een ”merkwaardige opvatting van de geschiedenis”, aldus Stephan Kramer, de secretaris-generaal van de Centrale Raad van de Joden, woensdag in Berlijn. Hij vreest dat door het ”weglaten van feiten” een vertekend beeld ontstaat van de geschiedenis.

Ook de Centrale Raad voor Moslims heeft kritiek op de test. Volgens secretaris-generaal Aiman Mazyek wordt de ondervraagden bepaald gedrag toegedicht en wordt dat vervolgens geprobeerd te corrigeren. Zo is een van de vier antwoordmogelijkheden op een vraag naar het Duitse kiessyssteem, dat een man voor zijn vrouw stemt.

De Humboldt-universiteit in Berlijn heeft de 310 vragen ontwikkeld. Voor de test zullen daar telkens 33 vragen uit worden gekozen. Wie minstens de helft van de vragen juist beantwoordt, is geslaagd. De test kost 25 euro en mag een onbeperkt aantal keren afgelegd worden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.