Home

Achtergrond 410 x bekeken 37 reacties

'Inkomen akkerbouw daalt'

De gemiddelde kostprijs voor de akkerbouwers in de EU stijgt dit jaar minimaal 10 procent ten opzichte van vorig jaar.

Als de boeren de kosten niet kunnen doorberekenen daalt hun inkomen met 16 tot 24 procent. Dat stelt de Europese Commissie in een analyse. Volgens de Commissie stijgen de productiekosten omdat akkerbouwers meer moeten betalen voor meststoffen, gewasbeschermingsmiddelen, brandstof en zaaizaad en pootgoed. Als de akkerbouwers de kosten kunnen doorberekenen stijgen volgens de Commissie de voedselprijzen in Europa met nog eens 1,5 procent.

Volgens een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw kunnen akkerbouwers hun kosten niet doorberekenen. "De prijzen voor hun producten worden bepaald door vraag en aanbod." Ook bezuinigen op de uitgaven is erg lastig, stelt de woordvoerder. "Als akkerbouwers minder uitgeven aan kunstmest of gewasbescherming, oogsten ze minder product. Het is zeer de vraag of ze dan financieel beter uit zijn."

De woordvoerder constateert dat de graanprijzen dalen. "De Commissie wil een nieuwe verordening voor granen instellen. Als de graanprijs in de EU onder de 183 euro per ton zakt, wordt de invoerheffing van 95 euro per ton weer ingesteld. Omdat de graanprijs die richting op gaat, wil de Commissie de nieuwe verordening snel invoeren. De Franse notering voor voergerst zakte deze week al naar 169 euro per ton. De kans bestaat dat andere granen snel volgen."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ..

  Wat een mentaliteit hebben die kippen- en varkensmesters, zo zeg...

 • no-profile-image

  Diny Plas

  ...Als ik deze 19 reacties lees, wordt ik flauw en misselijk en begrijp nu waarom
  het bij welke primaire producent dan ook
  nooit wat wordt!!!! Als we niet anders kunnen dan zoals De Jong zegt : elkaar
  afzeiken in het agrarische WIE MOET ER
  DAN NOG MET 1 STERKE AGRARISCHE
  STEM NAAR BUITEN TREDEN?!...schijnbaar ook niet nodig als
  ik dit gekrakeel zo lees... BAH BAH BAH
  Ik ga weer aan het werk!
  m. vr. Gr. en beter U !!!
  Diny Plas Hardenberg

 • no-profile-image

  toonmechy@tiscali.nl

  Als je meent dat je zoveel vermogen hebt dat je niet meer hoeft te werken, waarom verkoop je het dan niet?

 • no-profile-image

  sjeng

  kip (zonder kop?)
  Wanneer jullie in het verleden niet zo scheutig waren met mest, hadden we nu niet zo een streng mestbeleid, waar iedereen de dupe van is. Ook de akkerbouw.

 • no-profile-image

  Hebben elkaar

  Geen winnaar zonder een verliezer.
  Geen één zonder de ander.
  Vele handen maken licht werk.
  Twee zien meer dan één.
  Om maar aan te geven dat wij allen elkaar op de één of andere manier nodig hebben. We zijn allemaal een schakel in het geheel. Maar laat duidelijk zijn dat altijd de verliezen terecht komen bij de primaire sector. Dus de marges op de schakels voor en na de primaire sector zijn zonder twijfel altijd goed. Het rendement in de primaire landbouw op geïnvesteerd vermogen is bijzonder laag. Op lange termijn redelijk constant maar wel laag. Veehouders en akkerbouwers jullie hebben een gezamelijk belang, probeer daar je energie te gebruiken in plaats van tegen elkaar.

 • no-profile-image

  c

  dirk jij schetst het prachtig maar daar heb je het weer al die veeboeren zouden het leifst het graan of de mais bij de akkerbouwers voor niks hebben, als ze nu eens verder dachten dat ze hier in nederland samen met de akkerbouw werkte en dat de akkerbouw voor hun het voer laten telen tegen een goede prijs dan sneed het mes ana 2 kanten in plek van nu allemaal afvalproducten opvoeren waar de grote multinationals alleen maar aan verdienen. vorige week kreeg ik al veel over me over de maisprijzen, maar het zou nog niet zo slecht zijn dat d mais structureel niet onder de 2500 euro zou komen. dan heeft de akkerbouw er ene gewas bij en het is misschien duur maar op den duur ook in feite het beste voor de veeboeren

 • no-profile-image

  Klaas

  Helemaal eens met Dirk, Lichtenvoorde.
  De primaire landbouw zit aan het eind van de keten. Wij produceren allemaal een produkt dat niet lang houdbaar is en daar is de inkoper heel goed van op de hoogte. Op een bepaald moment is het kiezen of delen. Ondanks veel goed betaalde belangenbehartigers zullen we er niet in slagen een eerlijker verdeling in de keten te krijgen.

 • no-profile-image

  c

  varkensboer het is triest wat jullie meemaken maar een paar jaar geleden toen het zeer goed ging kon het niet op, de ene wilde nog groter worden dan de ander dus dit was wel te voorspellen. dit is ook iets wat we tegen komen in de akkerbouw hoor dus hou me ten goede. want na een goed aardappeljaar staan er het andere jaar ook meer maar het is in de akkerbouw wel zo dat we in principe makkelijker terug kunnen dan jullie. en typisch weer iets wat heerst in de landbouw he, produceer ik meer dan kan ik het voor minder. maar het break even point gaan we daardoor wel eens tever onder. wanneer gaat de landbouw eens van de gedachte af van veel doen voor weinig? er zijn sectoren waar ze andersom denken

 • no-profile-image

  varkens stinken niet

  En toch associeert Harm uit Lunteren varkens met stank. Zijn aanhef is immers "Hee S T I N K varken"!

 • no-profile-image

  varkens stinken

  Harm, als je nou eens helemaal met de hele varkensmsterij naar het buitenland vertrekt. Zijn we hier van een heleboel shit af. Kan de mestwetgeving weer opgedoekt worden. Kunnen wij als melkveehouders weer normaal boeren zoals het eerst was

 • no-profile-image

  c

  ik denk dat we met zijn allen dom bezig zijn want we zouden in feite machtiger en rijker kunnen zijn dan de oliesjeiks, maar ja wij denken andersom altijd maar in de trend van lage prijzen

 • no-profile-image

  ajverschoor@kliksafe.nl

  Hebben ze zeker de laatste jaren de mest prijzen vergeten mee te nemen als inkomsten. Volgens mij werkt dat niet kostprijs verhogend.

 • no-profile-image

  JR de Jong

  wat zijn we weer lekker bezig. de verschillende sectoren die elkaar afzeiken... hebben we elkaar niet nodig? lekker anoniem schelden, daar kom je verder meer

 • no-profile-image

  Klaas

  Geweldig dat er altijd nog zoveel mensen zijn, die de toekomst kunnen voorspellen. In 1983/1984 hadden we ook hordes deskundigen die de toekomst van de Nederlandse boer konden voorspellen. Er is alleen maar weinig van uitgekomen. Het komt zoals het komt er valt weinig te voorspellen.Weerdeskundigen kunnen het weer niet een week vooruit voorspellen en ik begin nu ook te twijfelen aan de voorspelling van Al Gore.

 • no-profile-image

  tuinder

  Laat nu alles eens gewoon met rust. Ik produceer vollegrondsgroenten. en moet afgelopen jaar 200 euro per ha extra huur Betalen door de gestegen graan prijzen. Daar heb ik geen probleem mee als het gewoon de reele prijs is maar die heffingen en subsidies voor die luie ondernemers. Een graan boer werkt ook maar twee maanden per jaar äls hij de 300 uur in graan al haalt. waarom dan een volledige arbeids vergoeding. Alles vrij incl de melk.

 • no-profile-image

  hardwerkende akkerbouwer

  hoezo hardwerkende veeboer,melkrobotten,automatische voersystemen etc,en landwerk uit besteden aan loonwerker wat voor werk doe jij dan ?

 • no-profile-image

  jolanda

  vele reacties van jullie snap ik niet.
  als jullie denken dat het gras bij de buren groener is heb dan lef en stop met je eigen verleisgevend bedrijf. Als jullie het begrip ondernemen/ondernemend/ondernemer niet snappen zijn jullie het niet waard om een eigen bedrijf te hebben.
  jullie weten van elkaar precies waar iedereen in bevoordeeld wordt, zorg dat je daar ook bij zit en profiteerd dan hoeven jullie niet meer zo te kniezen

 • no-profile-image

  effe rekenen voor gemiddeld 80 ha

  Hoe kan men een jaarinkomen willen halen voor maar een half jaar werken?
  Voorjaar als een gek aan de slag, binnen een maand grondbewerken en inzaaien of poten. Enkele weekjes onkruidbestrijding. Najaar een maandje oogsten en enkele daagjes grond nabewerken. Verder in de winter wat onderhoud plegen aan de werktuigjes.
  Er zijn collegas die naast akkerbouwer een tweede inkomen elders genereren.
  Over de inkomsten van mest even gezwegen, dat is vooral door toedoen van mesthandelaren. Dat kun je niet alleen bij de akkerbouwer wegleggen, dat het zijn schuld is dat het zoveel kost.

 • no-profile-image

  c

  je moet eigenlijk multimiljonair zijn om hier nog boer te kunnen zijn en dan hard werken en dan hou je net een loontje over. en juist degene die redelijk ''vrij'' zitten met hun boerderij dat zijn vaak degene die contracten tekenen of leveren voor te lage prijzen omdat ze durven te zeggen dan dat hun kostprijs laag is. ik vind altijd nog daarom dat je van de economische kostprijs uit moet gaan

 • no-profile-image

  Dirk

  Melkveehouder, wie verdient er aan perspulp, bierbostel?????
  Wie laat zich goed betalen voor een koeiehuid???? Wie krijgt zijn vrachtkilometers goed betaald????? Wie bepaald wat de brok moet kosten????? Wie laat zich goed betalen voor zaagsel????
  Daar zit de werkelijke pijn.

 • no-profile-image

  Harm

  Hee stinkvarken ik bedoel varkens stinken, ik heb helemaal geen varkens. Als je een beetje verstand had dan weet je dat er bijna alleen nog maar pluimveemest wordt geexporteerd.
  Door de komst van vergisters zal er ook varkensmest geexporterd worden.
  Over een paar jaar zit de melkveehouderij in het zelfde schuitje, alle dieren binnen, te veel mest per bedrijf, en geen oplossing voor de stank die al die koeien produceren. Jullie denken dat je het helemaal zijn, maar per saldo lijden alle veeboeren verlies, alleen het melkquotum en de grondprijs houden jullie overeind.
  Wanneer jullie de rente van het vermogen in quotum en grond van de bedrijfswinst afhalen zijn jullie arme sloebers. Maar bij jullie zal het meeste vermogen ook wel van de bank zijn, dus die laten jouw nog wel een tijdje spartelen.

 • no-profile-image

  veeboer

  Toch wat vreemd, iedereen moet gaan produceren tegen wereldmarktprijzen en voor graan wil de EU weer een minimumprijs instellen door het invoeren van heffing als de prijs onder 183 euro per ton zakt. Hierbij wordt vergeten dat dit de kostprijs in de veehouderij wel verhoogd d.m.v. de voerprijzen, terwijl wij wel tegen wereldmarktprijzen moeten gaan produceren. beetje vreemd?

 • no-profile-image

  varkensboer

  De akkerbouwers mogen gerust wat verdienen. Maar de opbrengsten van het laatste jaar was een beetje te gek. De opbrengst prijs is meer dan verdubbeld.

  Mest krijgen ze ook nog dik bijbetaald terwijl de waarden meer dan 7 euro is voor hun dus daar verdienen ze ook op.

  De varkens boeren moeten maar slikken dure voerprijzen, mestprijzen en krijgen niks meer eerder minder geld voor hun varkens??

  Hier kraait geen haan naar maar zo krom is het.

  Meestal was de cyclus zo dat als de voerprijzen hoog waren dat de varkens meer op brachten dat is win win maar zo niet dus akkerbouwers jullie moeten nu niet piepen

 • no-profile-image

  Gerritje

  Er zit nog een groot verschil dus in een dalend inkomen in de akkerbouw en een megaverlies in de varkenshouderij zoals agd deze week al melde. Dus zakken met die mest dan kunnen we allebei weer wat in de knip houden op termijn !!!!
  De akkerbouw kan niet zonder mest en met de oplopende kostprijs van kunstmest is de veesector de ideale aanvulling hierop om toch te blijven overleven. Als de veehouderij daartegenover tegen betaalbare prijzen zijn continuiteit kan waarborgen hebben we allebei een toekomst.

 • no-profile-image

  melkboer

  Sjeng (zonder kop?) zolang er naast drijfmest nog kunstmest aangewend mag worden, moet niemand domme praat verkopen over streng mestbeleid waar o.a. de akkerbouw de dupe van is geworden.

 • no-profile-image

  Dirk

  In dit forum gaat het uiteindelijk altijd weer over mest en subsidies. Telkens, bij bijna ieder onderwerp draait het daar weer op uit. Het zijn dus punten die erg hoog zitten. Diegene die geld ontvangt voor mest krijgt vervolgens een subsidie voor zijn gewas. Hij die moet betalen voor mest moet lijdzaam toezien hoe zijn voerkosten door een interventie ten allen tijde hoog zullen blijven. Met het afschaffen van de subsidies en interventies zullen een hoop ergernissen vervallen. Als vervolgens het melkquotum ook nog eens vervalt, hebben binnen een paar jaar nog maar 30% van de melkveehouders in ons midden.

 • no-profile-image

  c

  hardwerkende veehouder, er zijn er die met zoveel eigen vermogen helemaal niet meer werken. dus ik ben het niet eens met je

 • no-profile-image

  c

  daar zeg je nou het cardinale punt hardwerkende veehouder, keek iedere boer maar zover

 • no-profile-image

  sjeng

  Vervolg:
  Wanneer de akkerbouw zoveel verdiend door de mest, ga naar de bank, leen wat geld, koop wat grond, machines en bouw enkele (bewaar) loodsen, leg een grote dieseltank aan en krijg je zelf het werk niet gedaan, neem dan iemand in dienst of laat alles de loonwerker doen. Pak je zelf toch die winst?

 • no-profile-image

  Dirk

  Het zijn altijd weer de akkerbouwers en de varkenshouders die het eerst op de kast zitten. Pluimveehouders daarentegen zijn veel aardiger voor de collega boeren, die hoor je niet klagen tegenover lotgenoten in de agrarische sector (een enkeling daargelaten). Wat zullen die burgers en buitenlui toch telkens weer lachen om die boerkes die elkaar het licht niet in de ogen gunnen. Ik vindt het persoonlijk heel erg dat er in de varkenshouderij alleen maar verlies wordt geleden. En ook is het jammer dat de akkerbouw zijn inkomen weer ziet dalen. Het zou toch prachtig zijn wanneer de hele agrarische sektor genoeg verdiende. Nu niet gelijk weer beginnen over subsidies en veel te dure mestafzet, dat is beleid en marktwerking. Maak gebruik van de kansen die er liggen in een sector, Ga als varkensboer een overeenkomst aan met een akkerbouwer. Zorg voor homogene mest zodat de akkerbouwer het maximale op zijn land kwijt kan. Laat een 5 tal transpoerteurs inschrijven voor het transport. Lachen hoe goedkoper het dan ineens wordt. Samen heb je dan voordeel. Ga bij elkaar op bezoek, vrouw en kinderen mee, maak het gezellig. Vervolgens koopt de varkensboer het graan terug, kun je weer een transporteur uitzoeken, vaak een bulkauto die net voer heeft gelost bij een kippenboer en anders leeg terug moet.
  Zo zijn er genoeg punten om aan te werken voor een beter saldo. Maar je moet met de kleine dingen beginnen. En elkaar verrot schelden en de zwarte piet toeschuiven heeft geen zin. Het zijn tenslotte de aanverwante bedrijven die echt iets aan de boer verdienen. Daar moet je zijn wanneer je denkt niet genoeg te verdienen. Succes

 • no-profile-image

  roel

  ach wat schrijf je toch Jolanda.............als ondernemer zou jij toch moeten weten dat zulks niet zomaar kan, wat een kletskoek !!

 • no-profile-image

  toonmechy@tiscali.nl

  Hadden ze gemiddeld maar 80 ha. De meeste komen maar amper aan 50 ha, hebben nog meer tijd over en maar zeuren dat ze te weinig verdienen. Er is geen enkele tak in de agrarische sector waar met zo weinig uren nog zoveel verdiend wordt!!!!!

 • no-profile-image

  gene

  ik vind koeien rotter stinken dan varkens

 • no-profile-image

  Harm

  Klopt helemaal veeboer, de akkerbouw en melkveehouderij worden al tientallen jaren gesubsidieerd door de EU. En maar klagen wanneer het even iets minder gaat. Ik breng al 12 jaar de mest naar het buitenland, geen akkerbouwer in NL die het mijne krijgt, nog niet voor niks.

 • no-profile-image

  c

  ach dirk ze importeren veel liever een hoop soja dan dat ze hier de akkerbouw en indirect daarmee hunzelf mee helpen

 • no-profile-image

  melkveehouder

  C zevenbergen, jij bent echt dom bezig. Waar blijft jouw afval van graan en bieten cq bierbostel en perspulp. Zie je dat niet terug in de uitbetaling van je produkt? Ga dan daar je tijd verdoen met je "visie".

 • no-profile-image

  .

  Wat bekijken we het weer vanuit Nederland. In andere delen van europa betaald men voor goede drijfmest. Bespaart kunstmest kosten. En daar gaat het dus veel slechter. Trouwens het mestbeleid is in heel europa ongeveer gelijk. Maar in de meeste landen hebben ze niet zo'n intensieve melkveehouderij.

Laad alle reacties (33)

Of registreer je om te kunnen reageren.