Home

Achtergrond 146 x bekeken

Immuniteit voor Berlusconi

De Italiaanse Senaat heeft gisteren ingestemd met een omstreden wet die premier Silvio Berlusconi tijdens zijn ambtstermijn immuniteit geeft van strafvervolging.

Dit heeft het nationale persbureau Ansa gemeld. De Kamer van Afgevaardigden had de wet eerder al goedgekeurd. Behalve de premier krijgen de president en de voorzitters van Kamer en Senaat immuniteit.

De linkse oppositie stelt dat de wet als enige doel heeft Berlusconi uit handen van het gerecht te houden. De rechtse premier staat bekend voor zijn wetten ”ad personam” die bedoeld zijn om hemzelf en zijn vrienden en familie voordelen te verschaffen.
Tegen Berlusconi liepen de afgelopen jaren tal van processen wegens fraude en corruptie. In twee gevallen kreeg hij gevangenisstraf, maar kon in hoger beroep voorkomen dat hij daadwerkelijk in de cel belandde.

In februari werd een proces uitgesteld vanwege de parlementsverkiezingen in april, die door Berlusconi werden gewonnen. De steenrijke zakenman geeft de schuld aan de in zijn ogen bevooroordeelde linkse magistratuur die het op hem voorzien zou hebben.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.